Kategori: Yetiştirme tavsiyesi
Yayın tarihi:: Mart 23, 2021

Pamukta verim artışı Panoramix ile mümkün

pamuk.jpg

Pamukta verim artışı Panoramix ile mümkün

Pamukta verim artışı Panoramix ile mümkün. Panoramix bitki için farklı faydalı mikroorganizmalar içeren mükemmel bir karışımdır. Panoramix kullanılan pamukta boğum araları kısa olur, bitki başına ortalama koza sayısı ve ağırlığı artar. Bu sayede dekar başına daha yüksek verim sağlar.

Erken dönemde kuraklık ve soğuk gibi abiyotik stress koşullarında dahi daha iyi çimlenme ve gelişim sağlanır. Bitki toprak kökenli hastalıklara karşı daha dayanıklı olur, çok daha az kayıp yaşanır. Tohum hızlı çimlenir ve bitki kök bölgesinde daha yoğun saçak kök oluşturur. Gece gündüz sıcaklık farkının çok olduğu yıllarda pamuktaki çiçek dökülmeleri daha az olur. Hasatta erkencilik sağlar.

- Toprak kökenli hastalıklara karşı Trichoderma harzianum kullanımı

Panoramix’in içindeki mikroorganizmalardan biri olan faydalı mantar çeşidi Trichoderma harzianum ile bitki köklerinizi kaplayarak, onları hastalıklardan koruyabilir, bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. Trichoderma harzianum ile daha fazla kök tüyü oluşumu yoluyla bitkinin kök sistemini geliştirebilir, böylece su ve besin maddelerinin daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bitkiniz daha güçlü, daha verimli ve daha erkenci yapıya sahip olur. Bitki besin elementi noksanlıkları, sulama düzensizlikleri ve iklim koşullarının sebep olduğu strese karşı bitkinin direncini arttırır. Bitkilerin besin alımını kolaylaştırarak kullanılan gübrelerden maksimum verim almanızı sağlar.

- Gelişmiş kök sistemi için mikoriza mantarları

Mikorizalar hızla gelişerek bitkinin besin alımında zorlandığı ve erişemediği noktada devreye girerek besin ve su alımını kolaylaştırır. Bitkinin toprak erişimini çoğaltarak bitkinin almakta zorlandığı minarelleri özümseyerek bitkiye verirler. Mikoriza mantarları bitkinin yaşamına destekte bulunarak toprağı birbirine kenetler ve toprağı destekler. Bitki fide ve çimlenme aşamasındaysa yada stres altında ise bu çok daha önemlidir. Örnegin toprağın tuz oranı stres faktörlerinden birisidir. Mikoriza mantarları ile yaşayan bitkiler tuza daha dayanıklı ve dirençlidir. Bitkinin mikoriza ile olan beraberliği toprak kökenli hastalıklardan korunmasına da yardımcı olur. Bitkiden bitkiye uzanan mikoriza ağının stres altında olan bitkilerin üzerinde büyük rolü vardır. Mikoriza mantarları toprağın bütünlüğünü sağlayarak bitkinin ihtiyacı olan minerallerin alımını kolaylaştırır, bitkileri destekleyerek stresi azaltır, patojenlere karşı koruma sağlar ve bitkiler arasındaki iletişimi sağlayarak haberleşmelerine yardımcı olur.

- Bacillus megaterium’un fosfor alımına etkisi

Bitkilerin topraktaki toplam fosforun sadece %1’inden; toprağa uygulanan fosforlu gübrenin ise yaklaşık %10 ile 30’undan faydalanabildiğini, geri kalan kısmın ise toprakta kaldığı bilinmektedir. Topraktaki fosforun büyük kısmı fosfat bileşenleri halinde bulunur ve bitki tarafından alınamaz haldedir. Bacillus türleri ürettikleri asit ve enzimler yardımı ile fosfatı çözünebilir hale getirebilmektedirler. Yapılan çalışmalar fosfat çözücü bakterilerin kimyasal gübrelerle birlikte onların etkinliğini arttırmak için kullanılabildiği gibi, toprak yapısına bağlı olarak kimyasal gübrelere alternatif olarak da kullanılabildiğini göstermektedir.

Bacillus megaterium bakterilerinin bu faydası ile kök büyümesi uyarılır ve kök gelişimi teşvik edilir. Bitkide daha fazla saçak kök ve uzun tüy kökleri oluşur. Bitkilerin su ve besin maddeleri alım kabiliyetini arttırır. Uygulanması gereken fosfor gübresi miktarını azaltır. Alınan fosfor ile beraber daha güçlü çiçek, polen ve meyve oluşumu sağlanır.

- Bacillus subtilis’le daha dirençli bitki

B.subtilis bitkinin kök bölgesinde kök çeperi etrafında koloni oluşturarak bitkiyle karşılıklı fayda sağladığı bir ilişki geliştirir. Bakterilerin salgıladığı enzim ve çeşitli maddeler bitkinin gelişimine katkıda bulunurken, kökün etrafında oluşturduğu biyofilm tabakasıyla topraktan bitkiye geçen patojenlere yani hastalıklara karşı bitkiyi korur. Bu anlamda B.subtilis bitkinin probiyotiği gibidir. B.subtilis’in kök çevresinde oluşturduğu biyofilm tabakası bitkinin kötü hava koşullarında dahi daha iyi beslenmesini sağlar ve abiyotik stresle başa çıkmasına yardımcı olur. Stres yaşayan bitkilerde fotosentez azalır, karbonhidrat taşınımı yavaşlar, protein sentezi engellenir veya mevcut proteinler parçalanır. Bitki stresle başa çıkmak için yapısında sayısız kimyasal değişim yaşar. Bitkinin bu dönemlere hazırlıklı girmesi çok önemlidir.