Pseudoperonospora cubensis

Kabakgillerde mildiyö

Genel

Pseudoperonospora cubensis, hıyar, kantalup kavunu, bal kabağı, karpuz ve kabak gibi kabakgiller mahsullerinde mildiyö hastalığına yol açan bir bitki patojenidir.

Kabakgillerde mildiyönün yaşam döngüsü ve görünümü

Kabakgillerde mildiyöye neden olan patojenler mantar değil, Pythium ve Phytophthora ile akraba olan Oomycetes türleridir. Bunlar oospor olarak hayatta kalır. Bu oosporlardan ya da hayatta kalan miselyumlardan, zoosporları üreten spor keseleri oluşur. Öte yandan, kabakgillerde mildiyöde spor keseleri genellikle doğrudan çimlenir ve germ tüpleri bitkileri ya gözenekler üzerinden ya da doğrudan dış zarı delerek enfekte eder. Çimlenme için serbest suya gerek vardır. Çoğu mildiyö için ideal sıcaklık yaklaşık 15oC’dir. Sıcaklık 15°C seviyesine ne kadar yakın olursa, gerekli yaprak ıslaklık süresi o kadar kısalır.

Patojenler, bitkinin içinde haustorium adı verilen ve canlı bitki hücrelerinden besin maddesi alımına yarayan küçük organlar oluşturur. Patojenler yaprakların içinde büyümeye devam eder ve bir süre sonra gözeneklerden dışarı spor taşıyan yeni yapılar çıkmaya başlar. Yaprağın alt yüzünde daha fazla gözenek olduğundan, kabarık belirtilerin çoğu bu bölgede görülür.

Kabakgillerde mildiyö nasıl önlenir?

  • Dirençli çeşitler kullanın
  • Konukçu olmayan mahsullerle geniş kapsamlı bir mahsul rotasyonu uygulayın
  • Nemli bir mikro iklim oluşmasını önleyin Bunu seralarda ürün yoğunluğunu azaltarak, çoğaltma sırasında iyi havalandırma ile ve sera içinde sıcak ve kuru bir iklim oluşturarak sağlayın
  • Hijyen önlemleri uygulayın Temiz bir başlangıç yapın, mahsul kalıntılarını ortadan kaldırın ve su sıçramalarını önleyin

Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin