Phyllopertha horticola

Küçük gül böceği

Genel

Küçük gül böceği (Phyllopertha horticola) Scarabaeidae familyasına mensup bir böcektir. Zararının çoğunu, çim ve yonca kökleriyle beslendiği larva evresinde gerçekleştirir. Erginler meşe, fındık ve huş ağacının yaprakları ve örneğin gül ve vişnelerin çiçekleri ve gelişmekte olan meyveleriyle beslenir.

Küçük gül böceğinin yaşam döngüsü ve görünümü

Küçük gül böceğinin (Phyllopertha horticola) yaşam döngüsü şu evrelerden oluşur: yumurta, 3 larva instarı, bir pupal instar ve ergin böcek.

Ergin küçük gül böceklerinin (Phyllopertha horticola), koyu kenarlı, kırmızı-kahverengi, az kıllı kanatları vardır. Boyun kalkanının rengi metalik yeşil ile parlak siyah arasında değişir. Orta Avrupa'da, topraktan Mayıs veya Haziran aylarında çıkarlar. Toprak yüzeyinin hemen üzerinde yaptığı düşük sürü uçuşları, küçük gül böcekleri (Phyllopertha horticola) açısından çok karakteristiktir. Bu uçuşlar, toprağa yakın kalan dişilerle çiftleşen erkekler tarafından gerçekleştirilir. Dişiler çiftleşmeden hemen sonra yumurtaları, toprağın içine, en fazla 5 cm derinliğe bırakmaya başlar. Yumurtalar, bırakılırken uzar, ancak zaman geçtikçe su emilimi ile neredeyse küre şeklini alır. Küçük gül böceğinin larvası (kurtçuk) kahverengi bir başa ve beyazımsı bir gövdeye sahiptir ve normalde tipik “C şeklinde” bir pozisyonda bulunur. Orta ve arka çiftlerin yaklaşık olarak aynı uzunlukta olduğu üç çift bacağı vardır. Pupalaşma, Mart-Nisan gibi gerçekleşir. Pupaların rengi, krem rengi ile açık kahverengi arasında değişir.

Küçük gül böceğinden nasıl kurtulunur?