Rhynchophorus ferrugineus

Palmiye kırmızı böceği

Genel

Palmiye böceği adıyla da anılan palmiye kırmızı böceği (Rhynchophorus ferrugineus), tropikal Asya kökenlidir, 1980'lerden bu yana Akdeniz'de dağılmasıyla birlikte Afrika ve Avrupa'ya yayılmıştır.

Palmiye kırmızı böceğinin yaşam döngüsü ve görünümü

Başlarından dışarı, antenleri ve küçük çenekleri tutan uzun ince bir rostrum uzanır. Ergin böceklerin büyüklüğü ve rengi büyük ölçüde değişir. Akdeniz bölgesindeki çoğu birey 30 mm uzunluğunda olup, dişiler erkeklerden %10-15 daha büyüktür. Renkleri, siyah işaretlerin sayısına ve boyuna bağlı olarak, tüm ara evreleriyle birlikte, tamamen turuncu-kırmızı ile tamamen siyah arasında değişir.

Yumurtalar kremsi beyaz, parlak ve dikdörtgendir. Larvalar kremsi beyaz, bacaksız ve piriform olup kahverengi bir başları vardır ve vücutları 13 segmentten oluşur. Tamamen gelişmiş larvalar, kıvrılmış palmiye liflerinden yapılmış katı bir uzun koza oluşturmak için palmiye çevresine göç eder. Koza oluştuktan sonra larva prepupal evreye girer, vücudu daralır ve artık sürünmemeye başlar. Geleceğin ergin organları pupa üzerinde kolayca görülebilir.

Palmiye kırmızı böceğinden nasıl kurtulunur