Ceratitis capitata

Akdeniz meyve sineği

Genel

Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata) Afrika, Akdeniz havzası ve Güney Amerika'da yaygındır. Ceratitis capitata larvaları birbiriyle ilgisi olmayan ve çok geniş bir yelpazeye yayılan meyvelerde, aslında hemen hemen tüm ağaç meyve mahsullerinde gelişen oldukça polifag bir türdür. Ayrıca çok sayıda familyadan yabani konukçularda da görülmüştür.

Akdeniz meyve sineğinin yaşam döngüsü ve görünümü

Ergin Akdeniz meyve sineğinin uzunluğu 4 ile 5 mm arasında değişir. Kırmızımsı kahverengi bir renkle kaplı, parlak zümrüt yeşili gözleri vardır. Toraksı, siyahtır ve grimsi sarı bir renkle kaplıdır ve karında 2 gümüş rengi çapraz şerit vardır ve rengi ağırlıklı olarak sarımsı turuncudur. Kanatlar belirgindir ve siyah damarları vardır siyah noktalar ve kahverengimsi sarı lekelerle işaretlidirler. Yumurtaları kabaca 1 mm uzunluğunda ve dar ve iğ biçimlidir. Larvalar en fazla 8 mm uzunluktadır, yarı saydam beyazdırlar ve beslenmenin bitiminde kirli krem-beyaz bir renk alırlar. Belirgin siyah ağız kancaları vardır. Pupa kozası 4-5 mm uzunluğundadır, rengi sarımsı kahverengi ile kırmızımsı kahverengi arasında değişir ve fıçı şeklindedir.

Yumurtalar, konukçu meyvenin derisinin altına bırakılır. Larva, yumurtadan çıktıktan sonra, meyvenin etinden beslenir. Bütün sineklerin meyveye birkaç yumurta bırakması ve farklı sineklerin aynı meyveye yumurta bırakabilmeleri nedeniyle, meyve başına larva sayısı çok yüksek olabilir. Kabaca 6-11 gün sonra, tamamen gelişmiş olurlar toprakta pupalaşmak için meyveyi terk ederler.

C. capitata sıfırın altındaki kış sıcaklıklarında hayatta kalamaz. “Akdeniz” adını Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaşadığı alandan (turunçgillerin yetiştirildiği alanla neredeyse çakışır) alır.

Akdeniz meyve sineğinden nasıl kurtulunur?