Duponchelia fovealis

Avrupa biber güvesi

Genel

Avrupa biber güvesi (Duponchelia fovealis), 38 bitki familyasından geniş bir yelpazeye yayılan konukçulardan beslenen polifag bir türdür. Bunlar arasında gül ve gerbera gibi süs bitkilerinin yanı sıra, su bitkileri, kereviz, biber ve marul gibi bitkisel ürünler ve yabani otlar bulunur. Bu türün tırtıllarının gizli alışkanlığı, onların sentetik böcek ilaçları ile kontrol edilmelerini çok zorlaştırır.

Avrupa biber güvesinin yaşam döngüsü ve görünümü

Avrupa biber güvesinin (Duponchelia fovealis) erginlerinin, ön kanatlarının üzerinde belirgin bir şekilde görülebilen beyaz, kavisli bir çizgi vardır ve renkleri açık ile koyu kahverengi arasında değişir. Dikkate değer derecede uzun olan karın bölgesinin ucu, neredeyse dikey olarak yukarı doğru bükülür ve erkeklerin karnı genellikle dişilerinkinden daha uzundur. Ayırt edici bir diğer özellik, baş ve ön kanatların oluşturduğu üçgendir. Güveler genellikle geceleri uçar, ancak bazen gündüz de görülürler.

Yumurtalar yaprakların hem üst, hem de alt taraflarında damarlara yakın, petek benzeri üst üste binen bir şekilde veya gövde ile sap üzerinde toprağa yakın, tek tek veya 5-10 yumurtalık gruplar halinde bırakılır. Pembemsi kırmızı yumurtaların çapı yaklaşık 0,5 mm'dir ve zamanla giderek koyulaşırlar. Bir hafta kadar sonra yumurtadan çıkarlar ve genç larva yumurtadan çıkmadan hemen önce, yumurtanın içinde görünür. Tam gelişmiş tırtıllar 20-30 mm uzunluğundadır ve kremsi beyaz bir renge sahiptirler. Vücudun dorsal yüzeyi boyunca koyu renkli nokta çiftleri vardır. Hem koyu baş, hem de baş kapsülünün arkasındaki dört koyu nokta belirgindir. 4 çift ayaksı çıkıntı vardır.

Tırtıllar tercihen yaş, nemli yerlerde, ağlarda bulunur ve dolayısıyla, özelikle mahsulün aşağı bölümlerinde, genellikle toprak veya substratta çürüyen organik malzemede bulunurlar. Yaşam materyallerinin yanı sıra, döküntülerden de beslenirler. Genç larvalar, toprak seviyesinde ortaya çıkmak için gövdeyi delip içinde tünel kazmadan önce yaprak ve çiçeklerden beslenir. Tırtıllar, mahsulün içinde ya da civardaki uygun başka bir noktada gizlenmiş bir şekilde duran topraktan bir koza içinde pupalaşır. Pupalaşma, doku, dışkı ve toprak parçacıklarından oluşan bir kozada gerçekleşir. Pupanın kendisi sarı-kahverengidir, ergin ortaya çıkmaya yaklaştıkça koyulaşır ve uzunluğu 9 ile 12 mm arasında değişir.

Avrupa biber güvesinden nasıl kurtulunur