Grapholita molesta

Doğu meyve güvesi

Genel

Doğu meyve güvesi (Grapholita molesta) şeftali ve nektarinlerin önemli bir zararlısıdır; elma, armut, badem ve kayısı gibi diğer meyve ağaçlarına da saldırır. Kuzey-batı Çin’e özgüdür ve yirminci yüzyılın başlarında Japonya’dan Avustralya’ya, orta Avrupa’ya, ABD’nin doğu kıyılarına ve Brezilya’ya yayılmıştır. O zamandan beri, zararlı diğer birçok ülkeye taşınmıştır.

Doğu meyve güvesinin yaşam döngüsü ve görünümü

Erginler 10-16 mm kanat açıklığına sahiptir ve koyu gri renktedir. Hareketsizken, kanatlar vücut üzerinde çatı benzeri bir konumda tutulur ve antenler kanatların üzerinden geriye doğru bükülü olur.

Yumurtalar ilk bırakıldıklarında yarı saydam-beyaz renkte olup, daha sonra sarı bir renk alır, yuvarlak veya hafif oval olurlar ve bir uçtan diğer uca kabaca 0,7 mm uzunluğunda olurlar. Tam gelişmiş larva, yaklaşık 12 mm uzunluktadır ve rengi pembe ile neredeyse kırmızı arasında değişir. Baş ve anal plaka kahverengidir. Anal açıklığın üstünde siyah bir anal çatal (anal tarak) bulunur.

Koza, tam gelişmiş larva ve pupa için koruyucu bir örtüdür. İpeksi iplikler ve üzerinde durduğu nesnelerin parçacıklarından oluşur. Pupa kırmızımsı kahverengidir.

Yıllık nesil sayısı iklim şartlarına göre değişir. Avrupa'da, erginler Mart ayından itibaren ortaya çıkar. Yumurtalar tek tek yaprakların ve ince dalların üzerine bırakılır. Larvalar sıcaklığa bağlı olarak 1-4 hafta sonra ortaya çıkar ve delerek tomurcuk ve sürgünlere girerler. 2-3 hafta içinde tam gelişmiş hale gelirler ve konukçu bitkinin yüzeyinde veya ağaç kabuğu altına örülen beyaz bir koza içinde pupalaşırlar. Erginler 1-2 hafta sonra ortaya çıkar. Yılda en fazla beş nesil vardır. Sonraki nesillerin larvaları gelişmekte olan meyvelerden beslenir. Son neslin tamamen gelişmiş larvaları kozalarda kışlar ve bir sonraki bahar pupalaşır.

Doğu meyve güvesinden nasıl kurtulunur?