Ostrinia nubilalis

Mısır kurdu

Genel

Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis), ciddi bir mısır zararlısıdır ve ayrıca elmaya, çileklere, biberlere ve diğer bitkilere de saldırdığı bildirilmiştir.

Mısır kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü

Erginler 22-32 mm arası kanat açıklığına sahiptir ve renkleri sarımsı ile zeytin kahverengi arasında değişen ve düzensiz morumsu gri işaretleri olan ön kanatları vardır. Arka kanatlar açık gri olup, daha koyu işaretleri vardır.

Yumurtalar neredeyse düz, yaklaşık 1 mm çapındadır ve ilk bırakıldıklarında beyaz, ancak daha sonra sarı olurlar. Larvaların siyah başı yumurta çatlamadan hemen önce görülebilir. Yumurtalar kütle halinde bırakılır ve bir çatıdaki kiremitler gibi üst üste binerler. Yumurta kütlesi başına ortalama yumurta sayısı 30'dur.

Larvalar en fazla 25 mm uzunluğundadır; vücudun rengi soluk morumsu kahverengi ile kahverengimsi arasında değişir, koyu renkli lekeleri vardır ve kılların dibinde soluk bir orta nokta vardır. Başın rengi kahverengi ile kahverengimsi arasında değişir. Pupalar en fazla 2 cm uzunluğundadır ve renkleri açık ile koyu kırmızımsı kahverengi arasında değişir.

Avrupa'da, erginler Haziran ayında görünür. Yumurtalar özellikle yaprakların alt kısmına bırakılır. Larvalar başlangıçta yapraklardan beslenir ve ardından delerek mısır bitkilerinin üst kısmına girerler. Daha sonra, ikinci nesil larvaları gövde boğumlarında tünel açar ve geniş çaplı galeriler oluşturur. Larvalar oluştukları yerde, galerilerde veya toprakta pupalaşır. Tamamen gelişmiş larvalar, tünellerinin içinde, anız, sap ve mısır başaklarında veya yabani bitkilerde kışlar.

Mısır kurdundan nasıl kurtulunur