Lobesia botrana

Salkım güvesi

Genel

Salkım güvesi (Lobesia botrana), orta ve güney Avrupa'da ciddi bir asma zararlısıdır. Ayrıca Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde de mevcuttur.

Salkım güvesinin yaşam döngüsü ve görünümü

Erginler 10-15 mm kanat açıklığına ve kahverengi, zeytin kahvesi, siyahımsı ve mavimsi gri işaretlere sahip kremsi beyaz ön kanatlara sahiptir. Dişinin arka kanatları koyu kahverengimsi gri, erkeğin arka kanatları beyazımsı gridir.

Yumurtalar 0,7 x 0,6 mm'dir ve bırakıldıklarında sarımsıdırlar. Daha sonra grimsi renkte olurlar.

Larvalar en fazla 11 mm uzunluğundadır; vücutları ise grimsi yeşil olur veya sarımsı yeşil ile kahverengi arasında değişir ve genellikle yarı saydamdır. Başları sarımsı kahverengidir. Pupalar 5-7 mm uzunluğundadır ve renkleri sarımsı kahverengi ile koyu kahverengi arasında değişir.

Erginler Nisan sonlarında veya Mayıs başlarında ortaya çıkar. Yumurtalar esas olarak çiçek tomurcuklarına bırakılır ve yaklaşık bir hafta içinde çatlarlar. Larvalar daha sonra çiçek tomurcuklarına saldırır ve gelişmekte olan çiçek durumlarının içinde ipeksi ağlar örer. Pupalaşma bu habitatlarda veya yakınlarda uygun bir korunaklı yerde meydana gelir. Bir sonraki neslin güveleri yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkar. İkinci neslin larvaları, gelişmekte olan üzüm salkımlarıyla beslenir. Koşullar uygun olduğunda gelişmeleri çok hızlıdır ve aynı mevsimde 1-2 nesil daha tamamlanabilir. Pupalar, kabuk altındaki bir kozada, payanda çatlaklarında ve diğer sığınaklarda kışlar.

Salkım güvesinden nasıl kurtulunur?