Empoasca vitis

Bağ yaprak piresi

Genel

Bağ yaprak piresi ya da asma yaprak piresi (Empoasca vitis) esasen bir asma zararlısı olmakla birlikte, örneğin elma, kiraz, erik ve böğürtlen gibi çeşitli başka meyve mahsullerine de saldırabilir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da görülür.

Bağ yaprak piresinin yaşam döngüsü ve görünümü

Ergin küçük bağ yaprak pireleri 3-4 mm uzunluğunda, dar, açık yeşil ve gözleri morumsu renktedir. Kanatları gövdelerinden uzundur. Yaprak damarı ve saplarının dokusu içine yumurtlarlar. Dolayısıyla yumurtalar görülemez. Beş nimf dönemi vardır. Nimfler birinci dönem küçük ve beyaz renkli olup, daha sonraki evrelerde erginleştikçe renkleri açık yeşile döner. Üçüncü evreden itibaren gelişen kanatlar görünür hale gelir.

Ergin Empoasca vitis kışı bağların çevresindeki kozalaklı bitkiler veya diğer yaprak dökmeyen bitkiler üzerinde geçirir. Buradan, bahar aylarında tomurcuklanmadan hemen sonra bağlara göç ederler. Erginler ve nimfler yaprakların alt yüzeyinde yaşar ve soymuk doku üzerinden bitki özünü emerler. Hızlı hareket eder ve rahatsız edildiklerinde birkaç santimetre yükseğe sıçrayabilirler. Asmanın yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak, bağ yaprak piresi kış konukçusuna dönmeden önce asma üzerinde bir ila dört nesil üreyebilir.