Trialeurodes vaporariorum

Sera beyaz sineği

Genel

Sera beyaz sineği (Trialeurodes vaporariorum), dünya genelinde seralarda sebze ve süs bitkilerine yönelik en önemli zararlılardan biridir. Sera beyaz sineğinin (Trialeurodes vaporariorum) kökeni tropikal ve subtropikal Amerika, büyük olasılıkla da Brezilya veya Meksika’dır. Farklı familyalardan yüzlerce bitki türü bu beyaz sineğin konukçu bitkisi olabilmektedir. Patlıcan, fasulye, hıyar, dolmalık biber, domates, gül, gerbera ve Atatürk çiçeği dahil olmak üzere birçok mahsulde görülebilir.

Sera beyaz sineği hakkında

Play

Sera beyaz sineğinin yaşam döngüsü ve görünümü

Sera beyaz sineği (Trialeurodes vaporariorum), yumurta, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü larva evreleri (sıklıkla ‘pupa’ olarak nitelenmekle birlikte, bu niteleme doğru değildir) ve ergin olmak üzere altı evreden geçer. Larvalar genç yaprakların alt kısmında bulunur ve oval şekillidir. Birinci larva dönemi (hareketli nimf) hareketli olup, diğer larva dönemleri yaprak üzerinde sabittir. Dördüncü larva dönemi gelişerek, mumlu çubuklardan oluşan bir halka ile çevrili beyaz, oval bir keseye dönüşür. Buna pupa dönemi adı verilir ve bu pupalar en yaşlı yapraklar üzerinde görülür.

Ergin beyaz sinek, pupadan T şeklinde bir çatlak içinden çıkar. Ergin beyaz sinekler genellikle bitkinin en tepesinde ve genç yaprakların alt kısımlarında görülür ve yumurtalarını buraya bırakırlar. İstila edilmiş bitkiler sallandığında erginler önce uçar, daha sonra ise yaprakların alt kısımlarına geri dönerler. Ergin sera beyaz sineği (Trialeurodes vaporariorum) iyi gelişmiş delici-emici ağız parçalarına sahiptir ve pupa evresinden çıktıktan kısa süre sonra bitki öz suyu ile beslenmeye başlar. Böcek, beyaz ve mumlu bir madde ile kaplıdır.

Sera beyaz sineğinden nasıl kurtulunur?