Popillia japonica

Japon böceği

Genel

Japon böceği Popillia japonica kuzey-doğu Asya kökenlidir. İlk olarak ABD'de, 100 yıldan daha uzun bir süre önce gözlemlenmiştir. Japonya'da zararlı olmasa da, geniş çim alanlar ve doğal düşman eksikliği, ABD'de popülasyonların hızla artmasına ve düzenli olarak yayılmasına olanak sağlamıştır. Popillia japonica Avrupa'da, ilk kez 2014 yılında, daha fazla yayılmayı önlemek için resmi kontrol önlemlerinin alındığı kuzey İtalya'da bildirilmiştir.

Japon böceği, Avrupa Bitki Koruma Örgütünün (EPPO) A2 listesindedir. Böceğin Avrupa'da daha fazla yayılmasını önlemek için, İtalya'da bilinen alanın dışındaki oluşumların Ulusal Bitki Koruma Otoritelerine bildirilmesi gerekir.

Japon böceğinin yaşam döngüsü ve görünümü

Japon böceğinin yeni bırakılmış yumurtaları, yaklaşık 1,5 mm uzunluğunda, inci beyazı ve dikdörtgen şeklindedir. Topraktan su emer ve küre şeklini alırlar; bir hafta içinde uzunlukları neredeyse iki katına çıkar. Gelişen embriyo, yumurtadan çıkmaya yakın yumurtaların dışından görülebilir.

Popillia japonica larvaları tipik bok böceği familyasına mensup kurtçuklardır. Başta, koyu renkli, güçlü çenekler vardır ve sarımsı kahverengidir. Kurtçuklar, toprakta C şeklinde tipik bir pozisyon alır.

Yumurtadan yeni çıkan kurtçuklar yaklaşık 1,5 mm uzunluğunda ve yarı saydam beyaz olur. Üç instar vardır. Birinci ve ikinci instarlar sırasıyla yaklaşık 11 ve 19 mm uzunluğa ulaşırken, olgun, üçüncü instar ortalama 32 mm'dir.

Kurtçuklar olgunlaştığında, beslenmeyi keser ve solgun ve biraz küçülmüş prepupalara dönüşür. Prepupa ve pupaya dönüşümü, olgun larvanın oluşturduğu toprak hücrede gerçekleşir. Yaklaşık 14 mm uzunluğunda ve 7 mm genişliğinde olan pupa, kanat ve diğer uzantıların yakından vücuda katlanmış olmaları dışında ergin böceğe benzer. Başlangıçta soluk krem ​​renktedir, yavaş yavaş bronzlaşır ve en sonunda erginin metalik yeşilini alır.

Ergin, 8-11 mm uzunluğunda ve yaklaşık 5-7 mm genişliğinde, çekici, geniş oval bir böcektir. Dişiler genellikle erkeklerden biraz daha büyüktür. Baş ve vücut koyu, metalik yeşil olup, bacaklar koyu bakır yeşilidir.

Larva (özellikle üçüncü instar) toprakta yaklaşık 15-20 cm derinlikte bir toprak hücrede kışlar. Kurtçuklar, ilkbaharda, toprak sıcaklıkları arttığında, yüzeye yaklaşır ve bitki kökleri üzerinde 2,5 ila 5,0 cm derinlikte beslemeye devam ederler. Pupalaşma, genellikle 4-6 haftalık beslenmeden sonra meydana gelir ve erginler, enleme bağlı olarak, Mayıs ortasından Temmuz ortasına kadar ortaya çıkar.

Çiftleşme, ortaya çıktıktan hemen sonra gerçekleşir ve bundan kısa bir süre sonra yumurta bırakılır. Dişinin ortalama ömrü 30-45 gündür ve bu süre zarfında 40-60 yumurta bırakabilir. Yumurtalar yaklaşık 2 hafta içinde çatlar ve genç larvalar ince kök ve organik maddelerle beslenmeye başlar. 2-3 hafta sonra deri değiştirip ikinci instar ve 3-4 hafta sonra da üçüncü instar olurlar. Beslenme, kurtçukların azalan toprak sıcaklıklarına cevaben toprakta daha derine ilerledikleri sonbahar sonlarına kadar devam eder.