Tuta absoluta

Domates güvesi

Genel

Tarla ve serada yetiştirilen domateslerin büyük bir zararlısı olan domates güvesi (Tuta absoluta), Gelechiidae familyasına mensuptur. Oligofagdır, özellikle Solanaceae türlerinden beslenir. Ana konukçusu domatestir, ancak aynı zamanda patates, patlıcan, biber ve tütün gibi diğer solanaceous bitkileri ile Datura stramonium, Lycium chilense ve Solanum nigrum gibi yabani otlardan da beslenirler.

Domates güvesinin yaşam döngüsü ve görünümü

Domates güvesinin dişisi (Tuta absoluta) yaklaşık 260 yumurta bırakır. Domates güvesinin (Tuta absoluta) yumurtaları silindiriktir. Renkleri kremsi beyaz ile parlak sarı arasında değişir, embriyonik fazda kararır ve eklozyona yakın neredeyse siyah olurlar.

Ortaya çıktıktan sonra ilk instar larvalarının renkleri beyazımsı ile sarımsı arasında değişir. Yaprak, gövde veya meyvenin içinde galeriler oluştururlar. İkinci ile dördüncü instarlar arası başın arkasında siyah bir bant vardır ve yeşilimsi olurlar.

Domates güvesinin (Tuta absoluta) prepupası, beslenen larvalarından daha açıktır ve dorsal yüzeyde tipik bir pembe renklenmeye sahiptir. Tırtıllar, geçici olarak yaprak galerilerinin veya meyvelerin dışında bulunabilir.

Pupalaşma toprağın içinde veya bir yaprağın yüzeyinde, kıvrılmış bir yaprakta veya bir galeride gerçekleşir. Galerileri terk ettikleri takdirde, küçük yapraklara veya toprağa ipek kozalar yaparlar. Pupalaşma meyvelerin galerileri içinde meydana geldiğinde, prepupalar koza oluşturmaz. Pupalar ilk başta yeşilimsi bir renk alır ve erginlerin ortaya çıkmasından kısa bir süre önce kestane rengi ve koyu kahverengiye dönerler.

Domates güvesinin (Tuta absoluta) ergin güvelerinin, ipliksi antenleri, dönüşümlü olarak açık veya koyu renkli segmentleri ve bükülü dudaksı dokunaçları olup, gri-kahverengi renktedir. Ön kanatlarında siyah noktalar bulunur. Erginler gececidir ve gün içinde genellikle yaprak aralarında saklanırlar.

Domates güvesinden nasıl kurtulunur?