Cydia pomonella

Elma iç kurdu

Genel

Elma iç kurdu (Cydia pomonella), dünyaca ünlü bir elma zararlısı ve bazen de armut, ayva, şeftali ve diğer meyvelerin zararlısıdır. Avrupa'da ve ülkemizde çok yaygındır.

Elma iç kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü

Erginlerin kanat açıklığı 15-22 mm olup, arka bölümünde büyük, metalik, bronz-siyah birer basit göz bulunan, kül grisiyle kaplı, siyahımsı kahverengi ön kanatları vardır. Arka kanatlar kahverengidir.

Yumurtalar yaklaşık 1,3 x 1,0 mm'dir ve bırakıldıklarında beyazımsı yanar dönerdirler. Daha sonra, gelişmekte olan embriyo kırmızı bir halka olarak görünür olur. Larvalar, başlangıçta beyazımsı ve sonra soluk pembemsi beyaz renkte, 20 mm uzunluğundadır, kahverengi bir başları ve soluk bir anal plakaları vardır. Pupa 8-10 mm uzunluğundadır, sarımsı kahverengi ile koyu kahverengi arasında değişen bir renktedir ve ucunda birkaç tane kanca uçlu kıl vardır.

Avrupa'da, ilk nesil erginler Mayıs ortasından itibaren ortaya çıkar. Yumurtalar yapraklara veya gelişmekte olan meyveciklere ayrı ayrı bırakılır ve yumurtalar 10-14 gün içinde çatlar. İlk instar larvaları genellikle çanak aracılığıyla, meyveciklere doğru tüneller kazar. Daha büyük meyvelere genellikle yan tarafından veya sapın yakınından girilir. Larvalar yaklaşık 4 haftada beş evreden geçer. Tamamen gelişmiş larvalar meyveleri terk eder ve gevşek bir kabuğun altına, gövdelerdeki çatlaklara, destek saplarına veya başka yerlere koza örer.

İklime bağlı olarak, yılda bir, iki veya daha fazla nesil olur. Son neslin tamamen gelişmiş tırtılları kışlar ve ilkbaharda pupalaşır. Hasat sırasında hala elmalarda olan larvalar genellikle elma kasalarındaki çatlaklarda veya mağazadaki diğer yerlerde bulunabilir.

Elma iç kurdundan nasıl kurtulunur?