Cydia splendana

Kestane iç kurdu

Genel

Kestane iç kurdu (Cydia splendana) kestanenin ve zaman zaman da cevizin zararlısıdır. Avrupa'da geniş bir dağılıma sahiptir.

Kestane iç kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü

Erginlerin kanat açıklığı 14-22 mm olup, koyu gri ve kahverengiyle kaplı ve birkaç kısa siyah çizgisi ile kenara yakın büyük bir basit gözü olan grimsi beyaz ön kanatları vardır. Arka kanatlar grimsi kahverengidir.

Yumurtalar yaklaşık 0,7 x 0,6 mm'dir ve bırakıldıklarında beyazımsıdır. Sonra gelişmekte olan embriyo morumsu-kırmızı bir halka olarak görülebilir. Larvalar en fazla 15 mm uzunluğunda, grimsi yeşil ile sarımsı arasında değişen renklerde, saydam olur ve başları sarımsı kahverengidir.

Tamamen gelişmiş larvalar toprakta bir kozada kışlar. Uzun bir diyapozları vardır ve Haziran ya da Temmuz ayına kadar pupalaşmazlar. Erginler 3-4 hafta sonra ortaya çıkar ve Temmuz-Eylül arası uçarlar. Larvaların bazıları ikinci bir kış boyunca diyapozda kalır. Yumurtalar gelişmekte olan kuru yemişlere yakın yapraklara birer birer bırakılır ve 10-12 gün sonra çatlar. Larvalar daha sonra kestaneyi delerek içine girer ve orada beslenir. Sonbaharda tamamen gelişmiş olur.

Kestane iç kurdundan nasıl kurtulunur?