Mamestra brassicae

Lahana güvesi

Genel

Lahana güvesi (Mamestra brassicae) çok polifag bir defoliatördür. Önemli bir lahana zararlısı olmasının yanı sıra, aralarında biber, domates, çilek, marul, pancar, soğan, ravent, krizantem ve karanfil gibi mahsuller bulunan 22 familyadan 70 bitkiyle beslenir. Avrupa, Kuzey Afrika (Libya, Kanarya Adaları), Japonya ve Hindistan da dahil alt tropikal Asya'da bulunan bir türdür.

Lahana güvesinin yaşam döngüsü ve görünümü

Ergin lahana güvesi (Mamestra brassicae) ortasında böbrek biçimli beyaz çerçeveli bir işareti olan ve rengi gri-kahverengi ile siyah arasında değişen ön kanatlara sahiptir. Arka kanatlar açık kahverengidir ve ortalarında dikkati pek çekmeyen bir nokta vardır. Baş ve toraks gri-kahverengidir üzerlerinde beyaz lekeler bulunur ve karın ise soluk, grimsi kahverengidir. Güve gün boyunca mahsulde saklanır ve sadece şafak ve alacakaranlıkta uçar. Dişi güveler, pupalarından çıktıktan birkaç gün sonra, yaprakların altına veya sera yapısının herhangi bir yerine 20 ila 100 yumurta kümesi bırakır. Yumurtalar başlangıçta açık renkli ve yarı saydamdır, kahverengi-siyah olana ve hatta bazen mor bir renk alana kadar sürekli koyulaşırlar. Kabartıları ve belli belirsiz bir işaretler ağı vardır.

Lahana güvesinin ilk instar larvaları (Mamestra brassicae) çok sürücüldür ve bırakıldıkları yaprakların kenarlarını yerler. Üçüncü instardan itibaren tüm bitkiye yayılırlar. Altı larva instarı vardır; en gencinin tipik kahverengi-siyah bir baş kapsülü vardır ve saydam sarı ile gri-yeşil arasında değişen bir renge sahiptir. Üçüncü deri değiştirmeden sonra, tırtıl yeşil olur; sırtı koyudur ve kalın, sarı, yanal uzunlamasına bir çizgisi vardır. Tam gelişmiş tırtılın rengi yeşil veya kahverengi ile siyah arasında değişir. Genç instarlarda, büyük baş kapsülü dikkat çekicidir. Daha yaşlı instarlarda, vücut segmentleri arasındaki bantların daha açık olan renkleri, onlara karakteristik halkalı bir görünüm kazandırır. Pupalaşma toprağın içinde gerçekleşir. Pupalar yaklaşık 2 cm uzunluğunda ve ergin güvesi ortaya çıkmadan kısa bir süre önce siyah renge dönüşen parlak kahverengi renkte olurlar.

Lahana güvesinden nasıl kurtulunur?