Spodoptera littoralis

Pamuk yaprak kurdu

Genel

Pamuk yaprak kurdu (Spodoptera littoralis), 40 familyanın, ekonomik öneme sahip 87 türünü içeren bitkilerden beslenen, yüksek oranda polifag bir türdür. Mısır kökenlidir ve şu anda Afrika, Kanarya Adaları, Orta Doğu ve Balear Adaları, Madeira Adası ve Azorlar da dahil olmak üzere Akdeniz Avrupa bölgelerinde bulunmaktadır.

Pamuk yaprak kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü

Pamuk yaprak kurdunun (Spodoptera littoralis) ergin dişilerinin her biri 3.000’e kadar yumurta bırakabilir. Her bir yumurta yaklaşık 0,6 mm uzunluğunda ve beyazımsı sarı renkte ve neredeyse küre şeklindedir. Alt yaprakların yüzeyine, genellikle bitkinin alt kısımlarına, 20 ila 500 adetlik kümeler halinde bırakılırlar. Dişi, yumurtalarını daha az dikkat çekici hale getirmek ve desikasyondan korumak için karnından çıkan kahverengimsi sarı kıllarla kaplar.

Pamuk yaprak kurdu (Spodoptera littoralis) altı larva evresinden geçer. Genç larvaların kahverengimsi bir başı vardır ve soluk yeşil renktedirler. Son larva evresinde, bunlar 35 ila 45 mm uzunluğundadır. Rengi gri ile kırmızımsı veya sarımsı renkler arasında değişir, her iki tarafta iki sarımsı-kırmızı veya grimsi şeritli ve küçük sarı noktalar ile sınırlı bir orta dorsal çizgi vardır. Tırtılın alt yüzü grimsi-kırmızı veya sarımsıdır. Tırtıllar, vücutlarındaki dört siyah üçgen nokta sayesinde diğer Spodoptera türlerinden kolayca ayırt edilir. Pupalaşmadan önce, tırtıllar sürünerek toprağa gider ve yüzey tabakaları içine yerleşirler. Pupa, 15 ila 20 mm uzunluğunda ve kırmızımsı kahverengidir.

Ergin pamuk yaprak kurdunun (Spodoptera littoralis) ön kanatları, mavimsi tonlarda kahverengimsi ve orta damar boyunca saman sarısıdır. Basit göz, iki veya üç eğik beyazımsı çizgi ile işaretlidir. Kanat ucunun ön tarafında, erkeklerde daha belirgin olan siyahımsı bir işaret vardır. Arka kanatlar beyazımsı renktedir ve kahverengi bir ön kenarı vardır. Erginler sadece geceleri aktiftir.

Pamuk yaprak kurdundan nasıl kurtulunur?