Myzus ascalonicus

Arpacık soğanı yaprak biti

Genel

Arpacık soğanı yaprak biti, Myzus ascalonicus, son derece polifagdır. Soğan, arpacık soğanı, çilek, marul, yabani hardal ve patates gibi mahsullerle ve pek çok süs bitkisiyle beslenir. Arpacık soğanı yaprak biti kozmopolittir ve Avrupa'ya yayılmıştır.

Arpacık soğanı yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Çoğalması, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenogenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Arpacık soğanı yaprak bitinin kanatsız dişileri 1,1-2,2 mm uzunluğundadır ve renkleri parlak kahverengimsi yeşil ile kirli sarı arasında değişir. Bacak ve antenleri, antenlerin uçları ve ayakları dışında, soluktur. Mum borucukları kısa ve uç noktalarına doğru şişkindir.

Arpacık soğanı yaprak biti, kışlamak için başka bir konukçu bitkiye geçmez ve yaşam döngüsünde eşeyli bir evre yoktur. Yumurta üretilmez. Myzus ascalonicus soğuğa dayanıklıdır ve korunaklı yerlerde ve seralarda kışlar. Bu yaprak bitinin sayıları, sıcaklıklar hala düşükken kış ve erken ilkbahar aylarında bile artabilir. Kanatlı formlar haziran ayında ortaya çıkar ve zararlının diğer mahsullere yayılmasını sağlar.

Arpacık soğanı yaprak bitinden nasıl kurtulunur?