Aphis ruborum

Böğürtlen yaprak biti

Genel

Böğürtlen yaprak biti (Aphis ruborum), Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya’da geniş bir dağılıma sahiptir. Bir böğürtlenin zararlısıdır. Loganberry ve nadiren de olsa çilekte de zarar yapar.

Böğürtlen yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Adından da anlaşılacağı gibi, kalıcı böğürtlen yaprak biti kışlamak için konukçu değiştirmez. Eşeyli formlar sonbaharda ortaya çıkar ve yumurtalarını kışlamaları için böğürtlen çalılarına bırakırlar.

Böğürtlen yaprak bitinin kanatsız dişileri 1,1-2,2 mm uzunluğundadır ve genellikle ilkbaharda lacivert-yeşil, yazın ise soluk sarı-yeşil renkte olurlar. Yaz başında, genellikle karıncaların katıldığı kalabalık kolonilerde yaşarlar. Küçük kanatlı formlar yaz sonunda ortaya çıkar ve çoğunlukla yaprakların alt tarafında tek başlarına yaşarlar. Bu kanatlı formlar diğer böğürtlen çalılarına yayılır.

İlkbahardan yaza kadar olan renk değişiminin, yaprakların rengi ve konukçu bitkilerin sapları ile ilişkili olduğu anlaşılmaktadır, ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bazen aynı kolonide iki renk formu birden bulunabilir.

Böğürtlen yaprak bitinden nasıl kurtulunur?