Amphorophora rubi

Büyük böğürtlen yaprak biti

Genel

Büyük böğürtlen yaprak biti (Amphorophora rubi), büyük ahududu yaprak bitine (Amphorophora idaei) çok benzer. Her iki yaprak biti türü de tek konukçuya özgü olduğundan, konukçu bitkiden yola çıkılması, bu iki türü ayırt etmek için en basit yöntemdir. Büyük böğürtlen yaprak biti Avrupa'da geniş bir dağılıma sahiptir ve Yeni Zelanda'da da yerleşiktir. Sadece ekili ve yabani böğürtlenlerden beslenir.

Büyük böğürtlen yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Büyük böğürtlen yaprak bitinin kanatsız dişileri 2,6-4,1 mm uzunluğundadır, rengi soluk ile sarımsı yeşil arasında değişir, uzun antenleri, bacakları ve mum borucukları vardır. Kauda kısadır ve üçgen şeklindedir.

Yaprak bitleri böğürtlen üzerinde yumurta olarak kışlar. Yaprak bitleri ilkbaharda ortaya çıktıktan sonra çoğunlukla yaprakların alt tarafından beslenir ve partenogenetik olarak üremeye başlarlar. Çok hareketlidirler ve rahatsız edilince bitkiden düşerler. Kanatlı yaprak bitleri genellikle Haziran ve Temmuz aylarında ortaya çıkar, yeni saplara ve konukçu bitkilere geçer ve burada tekrar kanatsız yaprak bitleri üretirler. Kanatlı yaprak bitleri Ekim ile Aralık arasında tekrar ortaya çıkar. Bunlar kış yumurtalarını bırakır.

Büyük böğürtlen yaprak bitinden nasıl kurtulunur?