Macrosiphum rosae

Gül yaprak biti

Genel

Gül yaprak biti, Macrosiphum rosae, ciddi ve genellikle bol miktarda bulunan bir gül zararlısıdır. Kozmopolit olduğu söylenebilir ve Avrupa'da yaygındır.

Gül yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Gül yaprak bitinin kanatsız dişileri 1,7-3,6 mm uzunluğunda olup, yeşil ya da koyu pembe ile kırmızı-kahverengi arasında değişen bir renge sahiptir. Antenler ve bazen baş koyu renktedir. Mum borucukları siyah renkte ve dışa doğru büküktür.

Gül yaprak biti yumurta evresindeyken genellikle gül çalılarında kışlar; bununla birlikte hafif kışlarda, bazı erginler partenogenetik olarak üremeye devam edebilir.

İlkbahar ve yaz aylarında güllerin üzerinde büyük yaprak bitleri kolonileri oluşabilir; bazen sürgünler tamamen yaprak bitleriyle kaplı olur. Kanatlı yaprak bitleri istilayı yaz aylarında diğer gül bitkilerine ve bazen de ikincil konukçulara yayar. Koloniler, soğuk havalar gelişmelerine engel olana dek sonbahar boyunca sıklıkla gül çalıları üzerinde bulunurlar. Isıtmalı seralarda yıl boyunca mevcut olabilirler.

Gül yaprak bitinden nasıl kurtulunur?