Cryptomyzus galeopsidis

Kuş üzümü yaprak biti

Genel

Kuş üzümü yaprak biti (Cryptomyzus galeopsidis), siyah kuş üzümüne ve ayrıca kırmızı kuş üzümüne saldırır. Avrupa genelinde yaygındır ve ayrıca Rusya Uzak Doğusu ve Kuzey Amerika'da da bulunur.

Kuş üzümü yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Kuş üzümü yaprak bitinin kanatsız dişileri 1,3-2,6 mm uzunluğundadır, rengi yeşilimsi beyaz ve bazen sarımsı olup, genellikle koyu yeşil bir omurga çizgisi vardır. Mum borucuklarının distal üçte biri hafifçe şişmiştir.

Kuş üzümü yaprak biti baharda, kuş üzümü bitkilerinin genç yapraklarının alt tarafında yaşar. Kuş üzümü üzerinde ur oluşturmaz. Haziran ayında, kedibaşı ve diğer Lamiaceae'ye göçerek genç yaprakları kıvırır ve yuvarlar. Bazı popülasyonlar kuş üzümünden göç etmez.