Aphis nasturtii

Yalancı iğde-patates yaprak biti

Genel

Yalancı iğde-patates yaprak biti, yani Aphis nasturtii, kozmopolit sayılabilecek bir dağılıma sahiptir ve virüsleri de bulaştırdığı patatesin önemli bir zararlısıdır. Aynı zamanda, dolmalık biber, domates, patlıcan, çilek ve gerbera gibi çok sayıda başka mahsule de saldırır ve bütün dünyaya yayılmıştır.

Yalancı iğde-patates yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Yalancı iğde-patates yaprak bitinin kanatsız dişileri 1,1-2,4 mm uzunluğunda olup, rengi parlak soluk yeşil ile sarımsı yeşil arasında değişir. Antenler görece kısadır ve vücut uzunluğunun yarısını zorlukla aşarlar.

Yaprak bitleri yalancı iğde üzerinde yumurta olarak kışlar. Yaprak bitleri ilkbaharda ortaya çıktıktan sonra genellikle yaz konukçularının yapraklarının alt tarafından beslenir ve partenogenetik olarak üremeye başlarlar. Hem kanatsız hem kanatlı formlar partenogenetik olarak üretilir. Genellikle bitkilerin alt kısımlarında bulunurlar ve çok hareketli değildirler. Sonbaharda kanatlı erkek ve dişiler üretilir ve bunlar kışlamaları için yumurtalarını bıraktıkları birincil konukçu olan yalancı iğdeye geri döner.

Yalancı iğde-patates yaprak bitinden nasıl kurtulunur?