Bombus arıları, domates polinasyonu için idealdir. Koppert'in Polinasyon Kontrol Listesi en iyi polinasyon sonuçlarının nasıl elde edilebileceğini gösterir.
Polinasyon sırasında, bombus arısı çiçeği ısırır ve çiçeğin titreşmesini sağlar. Bu işlem vızıldama polinasyonu olarak bilinir. Bombus arısının çenesinin çiçek üzerinde bıraktığı izler (ısırık izleri) bir ila dört saat içinde kahverengiye döner ve bombus arılarının çalışmasını kontrol etmeyi mümkün kılar. Polinasyon için yeterli polen transferi bir tek ziyarette gerçekleşir. Çiçek polenleştiğinde meyve tutumu gerçekleşir.
Çiçeğin kapanmadan önce polenleşmesi gerekir. Çiçekler, koşullara bağlı olarak, bir ila üç gün boyunca açık kalır. Polinasyonu kontrol etmek için farklı noktalardan yaklaşık 20 adet kapalı çiçek toplayın. Bütün kapalı çiçeklerde ısırık izleri olmalıdır. Kapalı çiçekler durumun net bir resmini çizer. Bir günden uzun açık kalan çiçeklerde bir ila beş ısırık izi olur.
Bombus arılarının çalışmasını en az iki günde bir kontrol edin. Isırık izlerinin sayısı çiçek başına sadece bir veya iki taneye düştüğünde yeni bir bombus arısı kovanı getirin.
Polen en iyi, bağıl nem (RH) %50 ile %80 arasındayken salınır. %80-%85'in üzerindeki bağıl nem, polenlerin salınmamasına ve bombus arılarının etkisiz hale gelmesine neden olur. %50 bağıl nemin altında, polenin çimlenme kapasitesi düşer ve bu, meyve oluşumunda potansiyel sorunlara neden olabilir. Bombus arıları hala polen toplamaya devam eder ve ısırık izleri bırakır; ancak meyve büyümez.
Bombus arıları, 8-32 derece arasındaki sıcaklıklarda aktiftirler. İdeal aktivite düzeyi 8-28 derece arasındaki sıcaklıklardadır. 28-32 derece arasındaki sıcaklıklarda, aktivite düzeyi yavaş yavaş düşer. Daha yüksek sıcaklıklarda bombus arıları uçmayı durdurur. O andan itibaren bombus arıları, sıcaklık tekrar 32 derecenin altına düşene kadar kovanı soğutmakla meşgul olacaktır.
Sağlıklı bir mahsul ve yeterli sayıda sağlıklı çiçeğin varlığı iyi polinasyonun temelini oluşturur. Çeşitli faktörler bitkinin sağlığını bozabilir ve böylece sağlıklı çiçek sayısını da azaltabilir. Potansiyel riskler arasında su kıtlığı, dengesiz beslenme, virüslerin etkisi, bitki hastalıkları, zararlı istilası, yetersiz veya aşırı büyüme, aşırı iklim koşulları ve kimyasalların bitkiler veya çiçekler üzerindeki etkisi bulunur.
Bombus arıları kovanda sabit bir sıcaklığın olmasını sağlar. Eğer maruz kaldıkları sıcaklık uzun bir süre çok yüksek olursa, kovan ve koloni hasar görebilir. Bu nedenle, bombus arısı kovanını, özellikle günün en sıcak saatleri boyunca, en serin noktaya veya en azından gölgeye yerleştirmelisiniz. Kovanın karanlık kış günlerinde biraz güneş ışığı aldığından emin olun. Gölge, mahsuller, bir kasa veya diğer perdeleme yöntemleri ile sağlanabilir. Aşırı sıcak dönemlerde, aktif soğutma gibi ek önlemlerin alınması gerekir.
- Kovanı hem bombus arılarının, hem de insanların kolayca görebileceği şekilde yerleştirin
- Kovanın düz durduğundan emin olun
- Kovanı yoğuşma ve yağmur suyuna karşı koruyun
Her kimyasal madde bombus arıları ile kombine edilemez. Matbu formattaki veya İnternetten indirebileceğiniz yan etkiler listesine göz atın ya da bir danışmana danışın.
Tercihen üç kovandan fazlasını bir araya koymamalısınız. Kovanın çıkışlarının mahsul yönüne değil farklı yönlere doğru olduğundan emin olun.