Tozlaşma nedir?
Tozlaşma, sebze, meyve ve tohum üretimi söz konusu olduğunda yetiştiriciler için yıllık bir zorluktur. İyi tozlanan mahsuller önemli ölçüde daha yüksek verimle sonuçlanır ve bu ürünlerin kalitesini ve raf ömrünü artırır.
Tozlaşma, polenin çiçeğin anterlerinden çiçeğin stigmasına aktarılmasıdır. Polen aynı çiçek üzerinde anterden stigmaya aktarılırsa buna kendiliğinden tozlaşma denir. Çapraz tozlaşma, polenlerin bir çiçeğin anterinden aynı bitkideki veya başka bir bitkideki başka bir çiçeğin stigmasına aktarılmasıdır. Birçok çiçek polenleri aktarmak için bombus arıları veya sinekler gibi böceklere ihtiyaç duyar.
Bombus arısı tozlaşması
Bombus arıları, mahsul verimini ve genel kaliteyi yükselten güvenilir ve verimli tozlaşma çözümü sunarak dünya çapındaki yetiştiriciler için vazgeçilmez bir müttefiktir. Dikkatle yönetilen konuşlanmaları, daha fazla meyve tutumu ve gelişmiş ürün homojenliği için gereken optimum tozlaşmayı garanti eder ve sonuçta yetiştiriciler için kar sağlar. Bombus arıları, elverişsiz hava koşullarında ve korumalı ortamlarda bile haftanın yedi günü, şafaktan alacakaranlığa kadar özenle çalışır. Koppert kovanları kullanıcı dostu, güvenli ve minimum bakım gerektiriyor. Yetiştiriciler en iyi uygulamaları hayata geçirerek bombus arısı tozlaşmasının avantajlarını en üst düzeye çıkaran ve bol hasat sağlayan bir ortam yaratabilirler.
Sinek tozlaşması
Sinek tozlaşması, özellikle Lucilia sericata sineklerinin yardımıyla, dünyanın dört bir yanındaki yetiştiricilere çok sayıda fayda sunmaktadır. Bu sinekler, çok çeşitli tohum ürünlerinde rol alarak etkili tozlayıcılar olduklarını kanıtlamaktadır. Lucilia sinekleri çok yönlüdür, sınırlı polen üretimi ile uğraşırken kapalı çadırlar veya izole yetiştirme üniteleri içindeki uygulamalar için idealdir. Onları öne çıkaran şey, bombus arılarıyla kusursuz uyumlulukları ve tozlaşma çabalarında dinamik bir sinerji yaratmalarıdır.