Genel
Ralstonia solanacearum bir bitki patojenik bakterisidir. Toprak kaynaklı bir hastalıktır ve ksilemi kolonize ederek çok geniş bir yelpazeye yayılan potansiyel konukçu bitkilerde bakteriyel solgunluk ve kahverengi çürüklüğe neden olur.
Bakteriyel solgunluk ve kahverengi çürüklüğün yaşam döngüsü ve görünümü
Ralstonia solanacearum, Avrupa'da bir karantina organizmasıdır ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bir biyo-terör organizması olarak kabul edilir. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak bulunan bir toprak sakinidir ve nispeten daha sıcak bölgelerden çoğaltma malzemelerinin (tohumluk patatesler, süs bitkilerinin çelikleri) getirilmesiyle aktarılır. Farklı ırklar, farklı ama örtüşen bir konukçu aralığıyla birbirinden ayrılır. Irk 3 büyük ölçüde patates ve domatesle sınırlıdır. Diğer ırklar için ideal sıcaklık 35-37°C iken, Irk 3 için ideal sıcaklık 27°C'dir; bu da onu ılıman bölgelerde daha tehlikeli hale getirir. Suda, pek çok farklı toprak tiplerinde ve yabani ot gibi alternatif konukçularda iyi hayatta kalır. Bitkileri yara veya gözenekler yoluyla istila eder ve sonra ksilem damarlarına yayılır. Patateste yumru kaynaklıdır. Bitkiden bitkiye yayılma, enfekte bitki köklerinden komşu bitkilere geçen bakterilerin sonucudur. Bakteriler ayrıca sulama suyuyla da taşınabilir.
Yağmurlu dönemlerde olduğu gibi toprak neminin yüksek olduğu zamanlarda hastalık oranı en yüksektir. Enfeksiyon, sıcaklık düşük olduğunda, koşullar daha elverişli hale gelene kadar latent kalabilir. Bu durum enfekte tarlaları tanımayı daha da zorlaştırır.
Zarar belirtileri
Patateste Ralstonia solanacearum'un tarla belirtileri, yaprakların solması ve sararması, bitki gelişiminin engellenmesidir. İç kısımda kesikten sızan bakteriyel balçıkta, vasküler kahverengileşme sıkça görülür. Bakteriler enfekte yumrulardan genç bitkilere geçtikten sonra bitkilerin solması ve çökmesi hızla gerçekleşir. Yapraklar, solduktan sonra tamamen kuruyuncaya kadar yeşil kalır. Enfekte gövdelerde uzun, koyu kahverengi çizgilerin olduğu görülür. Yumrulardaki vasküler doku gri-kahverengi olmasının yanı sıra yumru gözleri de gri-kahverengiye dönüşür. Bu hastalık Clavibacter'den, yaralardan üreyen ve Clavibacter ile enfekte bitkilerde görülmeyen bakteriyel balçık sayesinde ayırt edilebilir.
Domateste ilk olarak genç yapraklar etkilenir. Gün boyunca, enfeksiyonun erken evrelerinde kaybolabilecek solma belirtileri gösterirler. Bakteri üzerinde olumlu etkisi olan koşullar altında, ilk belirtilerin ortaya çıkmasından bir süre sonra bitkinin tamamı solacaktır. Koşullar hastalık gelişimi için daha az elverişli olduğunda, bitkiler bodurluk belirtileri gösterebilir ve kök üzerinde birçok saçak kök üretebilir. Vasküler gövde dokusu kahverengi renklidir ve gövde kesildiğinde, yaradan dışarı bakteriyel balçık sızar. Verticillium veya Fusarium solgunluklarından bu sayede ayırt edilir.
Zarar belirtileri
Bakteriyel solgunluk, kahverengi çürüklük nasıl önlenir?
- Hastalıksız çoğaltma malzemeleri (tohum, çelikler, yumrular) kullanın
- Kesme bıçak ve aletlerini dezenfekte edin
- Kök çürüklüğü nematodlarını kontrol edin, zira köklerde neden oldukları yaralar bakterilerin mahsulleri enfekte etmesine yardımcı olur
- Çoğaltma için kesilmiş patates kullanmayın; zira yumruları kesmek hastalık oranını %250'ye varan oranda artırabilir
- Avrupa’da patateslerin enfekte olduğu tespit edilen tarlalarda, ilgili tarlanın patates ekiminde kullanılmasının beş yıl boyunca yasaklanması dahil, karantina önlemleri alınır
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin