Fusarium spp

Fusarium spp , birçok farklı türe sahip toprak kaynaklı bir mantar grubudur. Fusarium yaygındır ve bir dizi konak bitkiyi enfekte edebilir. Birçok tür zayıf patojen olarak kabul edilir ve yalnızca yaralı veya stresli konukçu bitkileri enfekte edebilir.

Üç patojen ayırt edilebilir:

  • Fusarium oxysporum (Fusarium solgunluğu): Birçok farklı konukçu, patates (Solanum tuberosum), çoğu sebze ve süs bitkisi, domates (Solanum lycopersicum) laleler (Tulipa), krizantem, muz (Musa sp.)
  • Fusarium graminearum/Gibberella zeae (Fusarium baş yanıklığı veya kabuklanma): Tahıllar, soya fasulyesi (Glycine max), tütün (Nicotiana tabacum), acı bakla (Lupinus sp.)
  • Fusarium sambucinum/Fusarium sulphureum (Patates kuru çürüklüğü): Patates(Solanum tuberosum)

Fusarium spp'nin yaşam döngüsü ve görünümü

Fusarium, birçok farklı türü olan toprak kaynaklı bir mantar grubudur. Fusarium yaygındır ve bir dizi konak bitkiyi enfekte edebilir. Birçok tür, yalnızca yaralı veya stres altındaki konukçu bitkileri enfekte edebilen zayıf patojenler olarak kabul edilir.

Fusarium oxysporum, her biri sınırlı sayıda ürün üzerinde seçici olarak patojenik olan birçok farklı 'formae speciales'e sahiptir. Bir ürün içinde bile farklı 'formae speciales' oluşabilir ve farklı semptomlara neden olabilir. Bu tür, konukçu bitkinin damar sistemi içinde gerçekten büyüyen ve bitkilerin içinde yukarı doğru yayılan tek Fusarium türüdür. Diğer türler bitkinin dışında yukarı doğru dağılır.

Çoğu Fusarium türü sadece eşeysiz sporlar yapar. Bazıları da askospor üretir. Genel olarak, farklı Fusarium türlerinin yaşam döngüsü benzerdir. Fusarium, klamidosporlar (kalın duvarlı miselyum hücreleri) veya miselyum olarak toprakta ve enfekte olmuş bitkilerin mahsul kalıntıları üzerinde yıllarca kışı geçirir. Tohum, sera yapıları, alet ve makineler üzerinde de hayatta kalmak mümkündür. Birincil enfeksiyon ya tohumla taşınır ya da kök ucunda veya yan köklerin kazık kökten ayrıldığı yerler gibi küçük yaralarda köklerin enfeksiyonu şeklinde gerçekleşir.

F. oxysporum köklerin içinde bitkinin dibine doğru büyür ve damar sistemine girer. Damarların içinde mantar miselyum ve yukarı doğru taşınan birçok spor (mikrokonidya) üretir. Aynı zamanda bitki, mantarın yayılmasını engellemek için bir savunma mekanizması olarak zamk üretir. Bu zamk ksilemi bloke eder ve bu Fusarium türünün ana semptomu olan solgunluğa neden olur. Bitkinin daha üst kısımlarında mikrokonidiler çimlenir ve çevre dokuyu enfekte eder. Enfekte olmuş bitki parçalarında, daha da dağılabilen tipik kayık şekilli pembe makrokonidiler üretilir.

Fusarium graminearum(Gibberella zeae) klamidosporlar ve askosporlar halinde ürün kalıntılarında kışı geçirir. Birincil enfeksiyon bu inokulumdan veya enfekte tohumdan kaynaklanır. Enfekte tohum iyi çimlenmez ve fideler ölür, bu da düzensiz ürün yoğunluğuna neden olur. Bitkinin dibi ya fide enfekte olduğu için ya da kışı geçiren inokulumun kökü doğrudan enfekte etmesiyle enfekte olur. Enfekte kök üzerinde, hastalığın daha fazla yayılmasının kaynağı olan konidiler üretilir. F. graminearum/G. zeae öncelikle yaşlı, alt yaprakları enfekte eder. Sporlar yağmur sıçraması veya rüzgarla başaklara doğru dağılır. Enfekte başaklarda, hastalığın daha da yayılmasına neden olabilecek tipik pembe sporlar üretilir. F. graminearum/G. zeae askosporları 4-35°C arasında çimlenir, optimum 25-28°C arasındadır. Çimlenme yalnızca %80'in üzerindeki bağıl nemde gerçekleşir. Sıcak (25-30°C) ve nemli (RH %85'in üzerinde) koşullar enfeksiyonu artırır.

Fusarium sambucinum genel bir toprak sakinidir. Fungus hasat sırasında zarar görmüş yumruları enfekte eder. Ayrıca aletlerde ve depolarda bulunan inokulumdan da yumruları enfekte edebilir. Hastalık, yumrularda F. sambucinum 'un girebileceği yaralara neden olan nematodların varlığı ile artar. Enfeksiyon için optimum sıcaklık 10-20°C, çürüklük gelişimi için ise 15-20°C'dir.

Fusarium spp nasıl kontrol edilir

Fusarium spp nasıl önlenir?

  • Ürün artıklarını kaldırın veya yok edin
  • Dayanıklı çeşit seçin
  • Temiz çoğaltma materyali kullanın (tohum sıcak su ile etkili bir şekilde işlenebilir)
  • Sera ürünlerinde temiz substrat kullanın
  • Seralarda aletleri, makineleri ve sulama suyunu dezenfekte edin
  • Bitki stresini önleyin
  • Toprak drenajının yeterli olduğundan emin olun
  • Azotu amonyum yerine nitrat olarak uygulayın
  • Hasat sırasında ve hasat sonrası depolama sırasında hasarı önleyin ve ürüne bağlı olarak hasattan sonra yara iyileşmesini artırın