Genel
Mycosphaerella cucumis (Didymella bryoniae), zamklı gövde çürüklüğüne yol açan bir fungal bitki patojenidir.
Zamklı gövde çürüklüğünün yaşam döngüsü ve görünümü
Mycosphaerella cucumis mahsul kalıntılarında hayatta kalır ve eşeyli askosporlar ile eşeysiz konidyumları aynı anda üretir. Sporlar, bitki üzerinde serbest su varken, yüksek bağıl nem (RH) seviyelerinde ve yaralar üzerinde gelişir. Yapraklar doğrudan enfekte olabileceği gibi, yaralar, hidatodlar (yaprak damarlarının uçları) veya tüy diplerinden de enfekte olabilir. Bitki gövdeleri yaralar ve yaprak sapları üzerinden enfekte yapraklar yoluyla enfekte olur. Meyveler ise çiçekler yoluyla enfekte olur. Yeni oluşan askosporlar havadan, konidyumlar ise su damlaları, aletler ve işçilerin elleri yoluyla yayılır. Hastalık, bitkinin üst kısımlarında esas olarak askosporlar, alt kısımlarında ise konidyumlar yoluyla yayılır.
Zarar belirtileri
Mycosphaerella cucumis, hıyar bitkisinde dipte ve gövdenin daha üst kısımlarında kahverengi lezyonlara neden olur. Zamklı gövde çürüklüğü adını lezyonlar üzerinde oluşan altın rengi-kahverengi zamk damlalarından alır. Lezyonlar üzerinde, sporları barındıran sporokarplar olan siyah benekler görülür. Yapraklarda yuvarlak şekilli ve yayılan lezyonlar oluşabilir. Hıyarda en önemli belirti meyve içi çürüklüğü olup, bu belirti dışarıdan sadece olgun meyvenin ucundaki hafif daralma ile fark edilebilir. Belirtiler gövde ve yapraklarda ve meyve içlerinde birlikte ya da ayrı ayrı görülebilir.
Zarar belirtileri
Zamklı gövde çürüklüğü nasıl önlenir?
Ekim öncesinde:
- Tüm mahsul kalıntılarını temizleyin ve serayı dezenfekte edin
- Meyve iç çürüklüğüne daha az hassas bir çeşit seçin
- Temiz çoğaltma malzemesi kullanın
Ekim sırasında ve ardışık hıyar mahsulleri arasında:
- Önceki mahsulden kalan ve yeni mahsul için inokulum kaynağı oluşturabilecek tüm saksı ve bitki parçalarını ortadan kaldırın
- Her zaman tüm bitki bölümleri üzerinde buğu oluşumunu önleyin
- Fazladan silikon ve/veya kalsiyum içeren besinler hücre duvarlarını kuvvetlendirir ve mantarların yapraklara girişini zorlaştırır
- Hastalık şüphesi olan alanlarda çiçekleri, açtıktan sonra iki gün içinde toplayın (bu sadece yüksek terbiye mahsullerinde uygulanabilir)
- Ölü ve hastalıklı yaprakları toplayın ve ortadan kaldırın
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin