Genel
Phomopsis sclerotioides, kabakgilleri enfekte eden ve siyah kök çürüklüğüne yol açan bir bitki patojenidir.
Kabakgillerde siyah kök çürüklüğünün yaşam döngüsü ve görünümü
Phomopsis sclerotioides toprakta hayatta kalabilir ve güçlü bir saprofitik rakiptir, yani “temiz” veya sterilize edilmiş toprak ve substrat içinde hızla koloniler oluşturabilir. Mantar kümeleşir, dolayısıyla dezenfeksiyon derinlemesine ve her yere eşit uygulanmalıdır. Phomopsis sclerotioides, toprakta elverişsiz şartlarda yıllarca hayatta kalabilen sklerotiyumlar meydana getirir, ancak bunun dışında yaşam döngüsü hakkında bilinenler çok azdır. Mantar su, hava ve toprak parçacıkları ile yayılır.
Zarar belirtileri
Phomopsis sclerotioides, hıyar köklerinde koyu renkli bir sınır çizgisi olan gri-siyah lekelerin oluşmasına yol açar. Lezyonlar hafif çökük olup çoğunlukla yan kökler ile kök tüylerinin birleşme noktası çevresinde oluşurlar. Lezyonlar büyüyerek kökün etrafını sarabilir. Kökler sarı-kahverengi ile siyah arasında renkler alır ve sonunda ölürler. Sporokarplara sahip olan siyah lezyonlar genellikle yaklaşık 20°C sıcaklıkta ortaya çıkarken, 10°C sıcaklıkta oluşan lezyonların rengi açık kahverengi olur. Lezyonlar, siyah çizgilere benzeyen koyu renkli bir doku olan pseudostromata ile çevrelenmiş olabilir.
Hastalık genellikle köklerden birkaçı ile sınırlı kalsa da, şiddetli vakalarda köklerin tamamı enfekte olabilir. Hastalığın son aşamasında kabuk (dış tabaka) tamamen çürüdüğünden geriye sadece damar dokusu kalır. Mahsulün erken aşamalarında enfeksiyon, bodur büyümeye ve koyu yeşil renkte küçük yapraklara neden olur. Bu evrede şiddetli enfeksiyon bitkileri öldürebilir. Daha az şiddetli enfeksiyon vakalarında filizler mahsulün daha ileri bir aşamasında solabilir; ancak yüksek buharlaşma olan erken dönemlerde su tedariki herhangi bir nedenle sınırlı ise solma daha erken de gerçekleşebilir. Solmuş bitkilerde kök boğazı, ilk olarak ıslak bir görünüm alır, rengi açık kahverengiye döner ve çöker. Daha sonra ise kehribar renkli spor sızıntıları olan siyah bir renk alır. Solgunluğun erken aşamalarının diğer solgunluk hastalıklarından ayırt edilmesi güçtür.
Mantar ayrıca siyah meyve çürüklüğüne de neden olabilir.
Zarar belirtileri
Kabakgillerde siyah kök çürüklüğü nasıl önlenir?
- Ekim öncesinde, Phomopsis sclerotioides olup olmadığını moleküler aletlerle test edin
- Dirençli Cucurbita ficifolia anaçları kullanın
- Toprağa/substrata buharlı sterilizasyon uygulayın
- Toprak dezenfektanları ile fumigasyon sadece eşit uygulandığında etkili olabilmektedir
Not: Bu mantar türü toprakta/substratta hızla yeniden koloni oluşturabildiğinden, dezenfeksiyon en az yılda bir uygulanmalıdır - Besin çözeltisi ve sulama suyunu dezenfekte edin
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin