Genel
Pythium “zayıf bir patojen” olarak kabul edilir; bu durum onun sadece, ideal olmayan koşullarda olan veya çok fazla su, çok yüksek veya düşük sıcaklıklar ya da ani sıcaklık dalgalanmaları gibi nedenlerden kaynaklanan stres altındaki bitkileri etkileyebileceği anlamına gelir.
Pythium ultimum çoğunlukla düşük toprak veya su sıcaklıklarında oluşur ve başka hastalıkların yanı sıra tahıl hastalıklarına neden olur.
Fide kök çürüklüğünün yaşam döngüsü ve görünümü
Pythium, ayrı bir mikroorganizma grubu olan Oomycetes'e mensuptur ve bu nedenle gerçek bir mantar değildir. Yaşamını oosporlar (olumsuz koşullara, özellikle de dehidrasyona dirençli dinlenme sporları) halinde sürdürür. Oosporların çimlenmesi yakındaki hassas bir konukçunun köklerinden çıkan sızıntılarla uyarılır. Oosporlar çimlenir ve sonra zoosporları üreten sporangiyumları oluştururlar. Zoosporlar, sporların su içinde hareket etmelerini sağlayan kamçılı sporlardır. Zoosporlar, genç bitkilerin büyüyen köklerine kimyasal olarak çekilir ve toprak suyu yoluyla onlara doğru hareket ederler. Kökleri, üzerinde yan köklerin oluştuğu küçük yaralar ve benzer şekilde zarar görmüş noktalar yoluyla enfekte ederler.
Enfekte bitkide, hastalığın komşu bitkilere yayılmasına olanak sağlayan, zoosporlu yeni sporangiyumlar oluşur.
Zoosporlar su yoluyla yayılır. Bu nedenle, bu hastalık, toprak veya substratın yüksek (>%70) su içeriğine sahip ıslak koşullarda en hızlı şekilde yayılır.
Oosporlar, toprak parçacıkları insanlar veya makineler tarafından hareket ettirildiğinde dağılır. Pythium, bitkilerin olmadığı toprak ve subsratlarda çok iyi hayatta kalabilir. Birçok tür tamamen çürükçüldür; bu nedenle bitkilere zarar vermezler.
Zarar belirtileri
Pythium, kökleri -özellikle fide köklerini- etkiler. Enfekte bitkilerin gelişimi gecikir. Fideler düşer (“fide çökerten”) Biraz daha yaşlı bitkilerde, yapraklar turgorlarını yitirir veya çiçek soğanlarında olduğu gibi, yaprak uçları sararır. İlk başta bitkiler gece boyunca iyileşir; ancak daha sonra geri dönüşü olmayan bir şekilde solarlar. Saksı bitkilerinde çiçek tomurcukları düşer. Yan kökler çürür ve kök sisteminin çok küçük bir bölümü hayatta kalır. Bitki, hava ve toprak veya substrat arasındaki sınırda kahverengiye döner. Pythium enfeksiyonunun tipik bir belirtisi, derinin tırnakla kök kabuğundan kolayca sıyrılabilmesidir.
Zarar belirtileri
Fide kök çürüklüğü nasıl önlenir?
- Dirençli çeşitler kullanın ya da toleranslı çeşitleri aşılama yoluna gidin
- Temiz dikim malzemesi kulanın
- Düzenli gelişim sağlayın
- Aşırı sulamadan kaçının
- Hastalığı destekleyeceğinden dolayı aşırı azot kullanmayın
- Seralarda:
- Dikimin hemen ardından yüksek sıcaklıkların oluşmasını önleyin Soğuk ve aşırı sıcak sulama suyu kullanmaktan kaçının Substratın su içeriğini %70'in altında tutun ve iyi bir drenaj sağlayın
- Resirküle edilen besin çözeltilerini dezenfekte edin
- Fideler için daha yüksek substrat blokları kullanarak başlangıçta ana substrata olan mesafeyi arttırın
- Tarla mahsulleri:
- Yetersiz drenaja sahip tarlalar kullanmaktan kaçının veya dikimden/ekimden önce drenajı iyileştirin
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin