Genel
Ustilago nuda f.sp. tritici buğdayı etkileyen bazidiyumlu bir mantardır. Rastık buğday hastalığı ve buğday rastık hastalığı isimleriyle de bilinir.
Buğday rastık hastalığının yaşam döngüsü ve görünümü
Tohumlar çiçeklenme sırasında enfekte olur ve enfekte tohumlar bir sonraki mahsulde birincil inokulum kaynağıdır. Mantar tohum içinde hayatta kalır; tohum çimlendiğinde mantarın miselyumu bitki içinde yukarı doğru, büyüyen ucun ve tohum tasklaklarının içine doğru büyür. Ancak başı ortaya çıktıktan sonra görünür hale gelir. Sistemik olarak enfekte tohumlar üzerinde oluşan teliosporlar daha sonra komşu genç tohumları enfekte eder. Bir gün içinde çimlenir ve yeni enfekte tohumun iç dokularını enfekte eder. Tohumun olgunlaşması sırasında miselyum, durgun bir hayatta kalma yapısı olarak kalın duvarlı ve şişkin olur.
Enfeksiyon, çoğunlukla polinasyondan önce ve polinasyondan bir veya iki gün sonra ortaya çıkar.
Zarar belirtileri
Ustilago nuda f.sp. tritici enfeksiyonu, bitkinin başı topraktan çıkana kadar görünmez olmayı sürdürür. Enfeksiyonun ilk işareti isli bir başağın görünmesidir. Başak normal doku yerine, zeytin yeşili-kahverengi rastık sporları içerir.
Zarar belirtileri
Buğday rastık hastalığı nasıl önlenir?
- Temiz tohum kullanın:
- Tohumlara sistemli olarak fungisit ilaçlaması uygulayın Kontakt fungisitler etkili değilidir
- Isıl işlem uygulayın; bu sırada yaşayabilirlik ve çimlenme oranı kontrol edilmeli ve telafi edilmelidir
- Dirençli çeşitler kullanın
- Enfekte tohumlarla ilgili tarla kontrolleri yapın ve sonraki ekimlerde enfekte tarlalardan gelen tohumların kullanılmasını önleyin
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin