Rhizoctonia anomorfik bir mantar türüdür. Türler spor üretmez, ancak hipha ve sklerotiadan oluşur ve Thanatephorus cinsindeki aseksüel mantar durumlarıdır. Toprak kökenli bir patojendir.
Patojenin öncelikle bitkilerin köklerine ve alt gövdelerine saldırarak ciddi bitki kayıplarına neden olduğu bilinmektedir. Çok çeşitli konakçılara sahip olmasına rağmen, ana hedefleri otsu bitkilerdir.
Genellikle toprakta sklerotia şeklinde uzun yıllar hayatta kalabilir. Hayatta kalmak için kalın dış katmanlara sahiptir. Sklerotia / miselyum bitki döküntüsü, toprak veya ev sahibi bitkilerde kışı geçirir.
Büyüyen bir bitki tarafından salınan kimyasal uyaranlarla bitkiye çekilir. Misel bitkinin yüzeyine iner ve konukçu bitkinin istilasını başlatmak için bitki yüzeyine gerekli enzimleri salgılar. Misel konakçıyı başarılı bir şekilde istila ettikten sonra, enfekte olmuş doku içinde ve çevresinde nekroz ve sklerotia formu oluşur, bu da hastalıkla ilişkili toprak çürümesi, kök çürümesi, sönümleme vb.Gibi çeşitli semptomlara yol açar ve süreç tekrar başlar.
Patojen öncelikle toprak yüzeyinin altındaki bitki tohumlarına saldırır, ancak meyveleri, kökleri, yaprakları ve sapları da enfekte edebilir. Rhizoctonia'nın en yaygın semptomu "sönümleme" veya enfekte olmuş tohumların çimlenmemesidir. Patojen, erken zamanda ortaya çıkan sönümlemeye neden olmak için çimlenmeden önce tohumu istila edebilir veya çok genç fideleri topraktan çıktıktan hemen sonra öldürebilir. Mantar tarafından öldürülmeden önce çimlenen tohumların sapları ve kökleri üzerinde kırmızımsı kahverengi lezyonlar ve kanserler vardır.
Çökerten Hastalığı nasıl önlenir?
- Fideliklerde, zarar gören fidelerin harç toprağı boşaltılıp içerisi temizlendikten sonra fidelik toprağını yeniden hazırlayın.
- Geniş dikim sıklığı uygulayın.
- Hastalıklı fideleri/bitkileri ayıklayıp naylon poşetler içinde ortadan kaldırın
- Fazla sulamadan ve gereksiz yere azotlu gübre kullanımından kaçının.
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin