Genel
Xanthomonas fragariae çilekte rastlanan bir yaprak lekesi hastalığıdır.
Köşeli yaprak lekesinin yaşam döngüsü ve görünümü
Xanthomonas fragariae kışı, ilkbaharda birincil enfeksiyon kaynağı haline gelen bitki ve ölü yapraklarda geçirir. Bakteri, mahsullere yeni fideler aracılığıyla da girer. Bu bakteri desikasyona karşı çok dirençlidir ve topraktaki kuru yapraklarda veya yapraklarda kolayca hayatta kalabilir, ama bunu toprakta bağımsız olarak yapamaz. Bakteri nemli koşullar altında yaprakların üzerindeki lezyonlardan sızar ve ikincil bir enfeksiyon kaynağı oluşturur. Yağmur, sulama suyu veya bitkilerin taşınması yoluyla yayılır. Bitkilerin enfeksiyonu hem pasif hem de aktif olarak gerçekleşir. Yüksek nem oranı veya su mevcudiyeti ile birlikte, gündüz 20°C civarındaki sıcaklıklar ve soğuk geceler, enfeksiyon ve hastalığın gelişimi için elverişli bir ortam sunar. Bu koşullar çoğunlukla ilkbaharda yağmur yağdığında veya yağmurlama sulaması kullanıldığında oluşur. Sağlıklı, iyi yetişen bitkiler, hastalıklı veya stresli bitkilerden daha hassastır.
Zarar belirtileri
Xanthomonas fragariae başlangıçta yaprağın alt yüzünde küçük, sulu lezyonlara neden olur. Büyüyerek genellikle küçük damarlarla sınırlanan köşeli lekeler haline dönüşürler. Ayırt edici özellik, farklı ışık kaynaklar kullanıldığında lezyonların görünümüdür: Yansıyan ışık kullanıldığında, lezyonlar koyu yeşil görünür, ancak iletilmiş ışık kullanıldığında yarı saydam olurlar. Nemli koşullarda, yaprağın alt yüzünde yapışkan bir bakteri sızıntısı oluşur. Bu sızıntı kuruduğunda beyaz bir zara dönüşür. Lezyonlar büyüdükçe birleşebilir ve sonra yaprağın üst tarafında ilk önce kırmızımsı kahverengi olan ve daha sonra nekrotik hale gelen düzensiz lekeler olarak da görünür hale gelirler. Belirtilerin en önemlisi yapraklardaki belirtilerdir; fakat aynı zamanda gövdedeki tüm vasküler doku tipleri de enfekte olabilir ve bu da Phytophthora fragariae enfeksiyonuna benzer bir görünüme yol açar.
Zarar belirtileri
Köşeli yaprak lekesi nasıl önlenir?
- Temiz üretim materyali ve hastalık içermeyen tohumlar kullanın
- Ölü yapraklar gibi inokulum kaynaklarını ortadan kaldırın
- Tarlada yetişen domates ve biberde, gönüllü bitkilerden ve ürün kalıntılarından kaynaklanan enfeksiyonları önlemek için tarlaları rotasyona tabi tutun
- Sera veya tarla yakınlarında atık yığınlarını önleyin
- Dirençli biber çeşitleri mevcuttur ve kullanılmalıdır
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin