Genel
Xanthomonas vesicatoria, biber ve domateste bakteri yaprak lekelerine neden olan bir bakteridir.
Bakteriyel lekenin yaşam döngüsü ve görünümü
Xanthomonas vesicatoria tarladaki gönüllü domates bitkileri ve hastalıklı bitki kalıntıları üzerinde hayatta kalır. Bu da tohumla bulaşan bir bakteridir. 24-30°C arasındaki sıcaklıklar, yağmur, sis veya yağdırma sulamasına bağlı yüksek yağış oranları hastalık gelişimine olumlu etkide bulunur. Enfeksiyon gözenekler ve yaralar yoluyla oluşur. Dağılım rüzgarla taşınan su damlaları, kırpma ve taşıma benzeri mekanik işlemler ve aerosoller yoluyla gerçekleşir. Birçok izolat, bakır içeren pestisitlere karşı dirençlidir.
Zarar belirtileri
Xanthomonas vesicatoria, domates yapraklarının üzerinde, başlangıçta yuvarlak ve büyüdükçe daha köşeli hale gelen küçük, sulu lekelere neden olur. Lezyonlar kurudukça merkezleri çıkıp düşebilir. Nemli koşullarda lekeler yaprak sapları ve gövdelerdeki lezyonlarla birleşebilir. Bu takdirde uzun, koyu çizgiler oluştururlar. Yeşil meyvelerde ilk olarak küçük siyah benekler görülür. Benekler büyüyerek uyuz gibi görünen kahverengi lekelere dönüşür. Bu lekeleri çevreleyen haleler olabilir.
Biberde, başlangıçta, yaprakların üzerindeki lekeler de yuvarlak ve küçüktür ve yaprak yüzeyinin az bir miktar üzerinde olurlar. Yaprak yüzeylerinin abaksiyal (alt yüzünde) ortaya çıkarlar ve büyüyüp açık kahverengi merkezli koyu kahverengi lezyonlara dönüşebilirler. Külleme enfeksiyonunda olduğu gibi, enfekte olan biber bitkilerinin ciddi ölçüde yaprakları dökülür. Nemli koşullar lezyon genişlemesi için elverişlidir. Gövde üzerinde, pürüzlü ve açık kahverengi renkte ince uzun kanserler görülür. Başlangıçta lekeler meyve üzerinde küçük, daire şeklinde ve yeşildir; ancak daha sonra kahverengiye dönüşür, kabarır ve çatlamış kabuk görünümü alırlar.
Zarar belirtileri
Bakteriyel leke nasıl önlenir?
- Temiz üretim materyali ve hastalık içermeyen tohumlar kullanın
- Ölü yapraklar gibi inokulum kaynaklarını ortadan kaldırın
- Tarlada yetişen domates ve biberde, gönüllü bitkilerden ve ürün kalıntılarından kaynaklanan enfeksiyonları önlemek için tarlaları rotasyona tabi tutun
- Sera veya tarla yakınlarında atık yığınlarını önleyin
- Dirençli biber çeşitleri mevcuttur ve kullanılmalıdır
Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin