Yapay olarak aydınlatılan ürünler tozlaşma tavsiyesi

Bombus arıları yeterli gün ışığına ihtiyaç duyduklarından, iyi tozlaşma koşulları sağlamak için yapay aydınlatma kullanılabilir. Bombus arıları yetersiz gün ışığı olduğunda (özellikle enlem ve çevreye bağlı olarak en kısa günden 4 ila 10 hafta önce veya sonra) oryantasyon sorunlarıyla karşılaşabileceğinden, kolonilerde hızlı bir düşüş meydana gelebilir. Sürekli gelişen tarım dünyasında, yapay aydınlatma kullanımı, gün ışığı saatlerini uzatarak ve yıl boyunca üretim yapılmasını sağlayarak ürün yetiştiriciliğinde devrim yaratmıştır. Ancak bu teknolojik ilerleme, iç mekanlarda etkin tozlaşmanın sağlanması gibi kritik bir zorluğu da beraberinde getirmektedir.

Açık havada tozlaşma genellikle rüzgar ve böcekler gibi doğal etkenler tarafından kolaylaştırılırken, yapay olarak aydınlatılan mahsuller, optimum tozlaşma oranlarına ulaşmak için dikkatli bir değerlendirme ve kasıtlı müdahaleler gerektirir. Bu makalede, kapalı ortamlarda tozlaşmanın benzersiz yönlerini inceleyecek ve potansiyel engellerin nasıl aşılacağına dair değerli tavsiyeler vereceğiz. Çeşitli tozlaşma yöntemlerinin rolünü anlamaktan tozlaştırıcıları çekmek için akıllı stratejiler uygulamaya kadar, sizi yapay olarak aydınlatılmış ürünlerinizde başarılı tozlaşma için gerekli bilgi ve içgörülerle donatmayı amaçlıyoruz.

Yapay olarak aydınlatılan ürünlerde tozlaşma için ipuçları

Kablosuz Arı Evi Sistemi (WBH) ile tanışın

Gün ışığıyla ilgili sorunları gidermek için Kablosuz Arı Evi Sistemimizin (WBH) kurulmasını tavsiye ediyoruz. WBH sistemi ile yetiştiriciler bombus arılarının gün ışığının yeterli olduğu dönemlerde uçmasını sağlayabilir. Ortalama olarak, bombus arılarının sabah 10:00 ile öğleden sonra 14:00 arasında (en kısa günün 4 hafta öncesi/sonrası) ve haftada yarım saat daha uçmalarına izin verilir. Optimum tozlaşma süresi için, gerçek ışık yoğunluğunu ölçmek üzere WBH sistemini iklim bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz.

Yapay olarak aydınlatılmış mahsullerde yerleştirme tavsiyesi

En iyi sonuçlar için, yapay aydınlatmalı seralarda aşağıdaki yerleştirme tavsiyelerini dikkate alın:

  • Yüksek enlemlere sahip bölgelerde (İskandinavya - Kuzey Avrupa), bombus arısı kovanlarını 40. haftadan (+4) başlayarak 10. haftaya (-4) kadar ekinlerin içine veya üstüne yerleştirin.
  • Kolonileri doğrudan ve erken gün ışığı alacak şekilde konumlandırın
  • Özellikle sonbahar ve erken ilkbaharda, sabah 11:00 ile öğleden sonra 3:00 arasındaki yoğun güneş ışığı sırasında koloniler için gölge sağlayın
  • Erken gün ışığının yan perdeler, polikarbonat yan duvarlar veya diğer filtreler tarafından engellenmediğinden emin olun.
  • 6-10. haftalar arasında, enleme bağlı olarak normal bombus arısı kovanı tahsisine geri dönün.

Tozlaşma sırasında kar

Kar yağarken tozlaşma nasıl yapılır? Kar yağışı sırasında, kar UV ışığının %90'ını yansıttığı için yönelim ciddi şekilde bozulur. Kar serayı kapladığında etkili bir UV filtresi görevi görerek tozlaşmayı etkiler. Tozlaşmayı izleyin ve doğal tozlaşma yetersiz olduğunda ekstra bombus arısı kovanları eklemeyi veya geçici elle tozlaşma yapmayı düşünün. Mümkün olduğunda sera çatısındaki karı temizleyin.

Enerji perdeleri ve yetiştirme ışıkları

Yapay olarak aydınlatılan seralarda enerji perdelerinin kullanılması ışık seviyelerinin azalmasına yol açarak bombus arılarının gezinmesini etkileyebilir. Buna karşı koymak için, yaban arısı kovanlarının açılmasını enerji perdesi ve gün ışığı döngüsü ile senkronize edin ve arıların yalnızca yeterli gün ışığı olduğunda (örneğin, sabah 10:00 ile öğleden sonra 3:00 arasında) uçmasına izin verin. Enerji perdesi tüm gün boyunca kapalı kalırsa, kovanları da kapatmak daha iyi olur. Bombus arıları yapay aydınlatma altında uçabilir ve yiyecek arayabilir, ancak yalnızca yapay ışıklarla aydınlatılan bir ortamda yönlerini bulmakta ve kovanlara dönmekte zorlanabilirler.

Büyüyen ışığın tozlaşma üzerindeki etkisi

Özellikle kış aylarında bitkiler için gündüz süresini uzatmak amacıyla yetiştirme ışıklarının kullanılması bombus arıları için sorunlara yol açabilir. Yetiştirme ışıkları bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli ışık spektrumunu (400-700nm) yayar ancak bombus arılarının yön bulması için gerekli UV spektrumundan yoksundur. Dahası, lambalardan gelen ısı, ışıklara doğru uçarken bombus arılarının kanatlarına zarar verebilir ve birden fazla ışık kaynağı, yönlerinde karışıklığa neden olabilir.

Bombus arılarının mahsulde amaçsızca uçmalarını önlemek için, kovana geri dönmelerini teşvik etmek amacıyla gün batımından çok önce yetiştirme ışıklarının kapatılması tavsiye edilir.

LED ışıklar ve tozlaşma

2008'den bu yana Hollanda seralarında LED ışıklarla ilgili deneyimlere dayanarak, normal yapay aydınlatma ile karşılaştırılabilir hiçbir sorun gözlemlenmemiştir. Bu nedenle, kırmızı ve mavi LED ışıkların kullanılması Kablosuz Arı Evini (WBH) gerektirmez.