Myzus persicae subsp. persicae

Yeşil şeftali yaprak biti

Genel

Yeşil şeftali yaprak biti (Myzus persicae subsp. persicae) dolmalık biber, domates, salatalık ve diğer birçok sera ürününde önemli bir böcek zararlısıdır. Yaprak bitinin kökeni, kışa dayanıklı konukçu bitkisinin, şeftali ağacı olduğu Asya olabilir (şeftali ağacı aynı zamanda Asya’nın yerlisidir), ancak şu anda bütün dünyaya dağılmış bir zararlıdır. Yeşil şeftali yaprak biti (Myzus persicae subsp. Persicae), 40'tan fazla farklı familyaya mensup yazlık konukçu bitkisi olan özellikle polifag bir yaprak bitidir.

Yeşil şeftali yaprak biti hakkında

Play

Yeşil şeftali yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Hem kanatlı hem de kanatsız ergin formları ve renk çeşitliliğine sahip yaprak bitlerinin karmaşık bir yaşam döngüsü vardır. Üreme eşeysiz olduğunda genç yaprak biti gelişmiş nimfler olarak doğar. Derhal bitki öz suyundan beslenmeye başlar ve hızla gelişirler. Üreme eşeyli olduğunda yaprak bitleri kışlayan yumurtalar bırakır. Seralarda üreme, yeni dişi nesilleri üretmeyi sürdüren döllenmemiş doğurgan dişilerle, partenojenez yoluyla da gerçekleşir. Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler.

Kanatsız şeftali yaprak bitleri (Myzus persicae subsp. persicae) yeşil, beyaz-yeşil, açık sarı-yeşil, gri-yeşil, pembe veya kırmızı renkte olabilir. Mat görünürler ve asla parlak değildirler. Kanatlı bireylerin kahverengi-siyah bir başları ve toraksı vardır ve karınlarının rengi sarı-yeşil ile yeşil arasında değişir ve hatta kırmızımsı olabilir. Karınları üzerinde koyu kahverengi bir nokta vardır ve vücutları boyunca enine birkaç siyah şerit bulunur. Gelişerek kanatlı erginler haline gelen nimfler genellikle pembe veya kırmızı renkte olurlar.

Yeşil şeftali yaprak bitinden nasıl kurtulunur?