Parazitik yaban arısı Anagyrus vladimiri ile unlu bit kontrolü
Anagyrus vladimiri, Encyrtidae familyasına ait parazitik bir yaban arısıdır. Bu parazitik yaban arısı, çeşitli mahsulleri etkileyen yaygın bir zararlı olan unlu bit kontrolü için özellikle etkilidir.
Doğal düşman Anagyrus vladimiri aşağıdaki zararlıların kontrolü için kullanılır:
- Turunçgil unlubiti (Planococcus citri)
- Asma unlubiti (Planococcus ficus)
Parazit yaban arısı Anagyrus vladimiri Koppert'te Citripar olarak mevcuttur.
Anagyrus vladimiri products
Anagyrus vladimiri için en iyi koşullar
Parazit yaban arısı Anagyrus vladimiri en çok 25°C/77°F civarındaki sıcaklıklarda etkilidir. Gelişmenin meydana gelebileceği en düşük sıcaklık 13°C/55°F; en yüksek sıcaklık ise 38°C/100°F'dir. Et böceklerinin etkili kontrolü için Citripar, Cryptobug veya Cryptobug-L ile kombine edilmelidir.
Anagyrus vladimiri nasıl kullanılır
Parazitik yaban arısı Anagyrus vladimir bir şişe içinde mevcuttur (Citripar).
- Talimatlara göre etiketi şişeden çıkarın
- Şişeyi doğrudan güneş ışığı almayan bir yere asın
- Et böceği kolonilerinin içine veya yakınına konuşlandırın
- Şişeleri en az iki hafta boyunca mahsulün içinde bırakın
- Yeterli karınca kontrolü yapın
Citripar'ın dozajı iklime, ürüne ve unlubit yoğunluğuna bağlıdır ve her zaman özel duruma göre ayarlanmalıdır. Önleyici olarak veya ilk istila belirtileri ortaya çıkar çıkmaz uygulamaya başlayın. Giriş oranları tipik olarakm2/salım başına 0.1-0.5 arasında değişir. Salımlar 1-2 hafta arayla en az 3 kez tekrarlanmalıdır. Durumunuza en uygun strateji hakkında tavsiye almak için bir Koppert danışmanına veya Koppert ürünlerinin tanınmış bir distribütörüne danışın.
Parazit yaban arısı Anagyrus vladimiri'nin davranışları


Dişi Anagyrus vladimiri yumurtalarını et böceğinin vücudunun içine bırakır. Yumurtadan çıktıktan sonra larvalar et böceğinin iç dokularıyla beslenerek onu yavaş yavaş içten içe tüketir. Bu iç beslenme, larva eşek arılarının sürekli ve korunaklı bir besin kaynağına sahip olmasını sağlar ve sonunda konağın ölümüne yol açar.
Anagyrus vladimiri ayrıca yetişkin dişi yaban arısının et böceği konaklarının vücut sıvılarıyla beslendiği konakçı beslenmesini de gerçekleştirir. Bu davranış, besin alımı ve üreme öncesi koşullandırma gibi ikili bir amaca hizmet eder.
Anagyrus vladimiri'nin yaşam döngüsü ve görünümü
Yetişkinler belirgin eşeysel dimorfizm gösterir: dişi yaklaşık 1,5-2 mm uzunluğunda ve kahverengidir, belirgin siyah ve beyaz bantlı antenleri vardır. Erkek 0,8 mm uzunluğunda ve siyah renklidir. Anagyrus vladimiri arhenotoktur; bakire dişiler sadece erkek yavrular üretir. Parazit yaban arısının tercih ettiği konukçular üçüncü dönem unlubit nimfleridir, ancak dişiler ikinci ve dördüncü dönem unlubitlere de kolayca saldırır. Dişi her konağa tek bir yumurta bırakır. Daha küçük konaklara bırakılan yumurtalar genellikle erkek üretir. Yumurtlamadan önce, dişi parazit yaban arısı antenleriyle konağı birkaç saniye inceler, sonra kuyruk ucunu et böceğine doğru çevirir ve ovipozitörünü konağın yan kenarlarındaki balmumu filamentleri arasına sokar. Yumurtlama genellikle yaklaşık 15-40 saniye sürer. Parazit yaban arısının larvası et böceğinin içeriğini tamamen tüketir ve konukçusunun mumyalaşmış derisi içinde pupa olmadan önce beş evre geçirir. Ergin, mumyanın arka ucunda kemirilmiş düzensiz bir çıkış deliğinden çıkar. Anagyrus vladimiri 'nin güçlü bir fotokinetik tepkisi vardır, yani dişi ışığa güçlü bir şekilde çekilir ve karanlıkta hareketsizdir.