Header image

Parazitik yaban arısı Diglyphus isaea ile yaprak miner kontrolü

Diglyphus isaea, Hymenoptera takımı içinde Eulophidae familyasına ait küçük bir parazit yaban arısıdır. Yaprak miner kontrolü için biyolojik bir kontrol ajanı olarak rolü ile yaygın olarak tanınmaktadır. Bu zararlıları etkili bir şekilde hedef alma ve bastırma yeteneği, onu sürdürülebilir tarım ve entegre zararlı yönetimi programlarında paha biçilmez bir araç haline getirmektedir.

Diglyphus isaea aşağıdaki zararlıların kontrolü için kullanılır:

  • Yaprak madencileri

Parazitik yaban arısı Diglyphus isaea , Miglyphus olarak Koppert'te mevcuttur

Diglyphus isaea için en iyi koşullar

Diglyphus isaea en çok 15°C ile 25°C (59 ile 77°F) arasındaki sıcaklıklarda etkilidir.

Diglyphus isaea nasıl kullanılır

Parazitik yaban arısı Diglyphus isaea bir şişe içinde mevcuttur (Miglyphus).

  • Parazit yaban arılarını sabah veya akşam mahsulün yaprakları arasına bırakın

Parazitik yaban arısı Diglyphus isaea 'nın dozajı iklime, ürüne ve yaprak madencisi yoğunluğuna bağlıdır ve her zaman özel duruma göre ayarlanmalıdır. Üründe ilk mayınlar görülür görülmez uygulamaya başlayın. Giriş oranları tipik olarakm2/serbest bırakma başına 0,25-3 arasında değişir. Salımlar haftalık aralıklarla en az 3 kez veya kontrol sağlanana kadar tekrarlanmalıdır. Düşük sıcaklıklarda (<20°C/68°F) Minusa kullanmak daha iyi olabilir. Durumunuza en uygun strateji hakkında tavsiye almak için bir Koppert danışmanına veya Koppert ürünlerinin tanınmış bir distribütörüne danışın.

Parazit yaban arısı Diglyphus isaea'nın davranışları

Diglyphus isaea, yaprak kurdu zararlılarını, özellikle de yılan yaprak kurdunu(Liriomyza trifolii) kontrol etmedeki rolüyle tanınan parazitoid bir yaban arısıdır. Dişi yaban arısı yumurtalarını yaprakbiti larvalarının içine bırakır ve buradan çıkan larvalar konukçunun iç dokularıyla beslenir. Larvalar geliştikçe yaprakböceğini içten içe tüketerek ölümüne yol açar. Her bir Diglyphus isaea larvası gelişimi sırasında birden fazla yaprak kurdunu ortadan kaldırabildiğinden, bu beslenme davranışı yaprak kurdu popülasyonlarını azaltmada oldukça etkilidir. Yaban arısının beslenme hızı ve etkinliği yaprak kurdu istilalarının yoğunluğuna göre değişebilir, bu da değişen zararlı baskılarına uyum sağlamasına olanak tanır. Erişkin Diglyphus isaea yaprak kıymıklarıyla beslenmez ancak nektar ve bal özüyle beslenir.

Diglyphus isaea'nın yaşam döngüsü ve görünümü

Diglyphus isaea bir ektoparazit olduğu için tüm evreler (yumurta, larva, pupa ve ergin) konak dışında gelişir.

  • Yumurta aşaması: Dişi yaban arısı önce yaprak madencisi larvasını felç eder ve ardından yanına tek bir yumurta (bazen daha fazla) bırakır. Genel olarak yaban arısı parazitlemek için geç ikinci ve üçüncü dönem larvaları seçer. Bir yumurta 0,3 x 0,1 mm ölçülerinde uzun bir şekle sahiptir ve şeffaf beyaz renktedir. Felçli yaprak madencisi larvasının yanında yatar ve genellikle fark edilmesi zordur.
  • Larva aşaması: Parazitik yaban arısı larvası yumurtadan çıktığında, konukçusunun yanında kalır, onu deler ve dışarıdan emerek boşaltır, bunun sonucunda yaprak madencisi larvası ölür. Parazitlendikten birkaç gün sonra yaprak madencisi larvası sarkık ve kahverengiye döner. D. isaea 'nın yaşlı larvaları ölü konukçularını terk eder ve pupa olmak için madene geri sürünür. Üç larva dönemi vardır: ilki renksiz ve şeffaftır, ikincisi sarı ve yarı şeffaftır, kahverengi yağlı bir vücuda sahiptir ve üçüncü larva dönemi mavi-yeşildir. Tam yetişkin larva genellikle ölü konaktan biraz uzakta madende pupa olur.
  • Pupa evresi: Pupa, larvanın dışkısından yaptığı altı sütun tarafından ayrı tutulan yaprağın üst ve alt epidermisi arasında uzanır. Bu muhtemelen yaprağın kuruması halinde çökmesini önlemek için yapılır. Pupa başlangıçta yeşil renkte olup kırmızı gözleri sonradan siyaha döner ve yaklaşık 1,5 mm boyutundadır.
  • Erginaşaması: Ergin görünümü zaten açıkça görülebilir. Pupalar genellikle yaprağın içinden görülebilir. Parazit yaban arısı, üst epidermiste yuvarlak bir delik açarak madenden kaçar. Bu yuvarlak delikler, madenden bir yaprak madencisinden ziyade parazit bir yaban arısının geldiğinin kanıtıdır. Bu aynı zamanda yaprakta siyah noktalar olarak görülebilen sütunlarda da görülür. Ergin metalik yeşilden siyaha kadar değişen renktedir ve D. sibirica 'nın aksine kısa antenlere sahiptir. Dişi genellikle erkekten daha büyüktür ve arka bacak üzerindeki geniş siyah şeritle tanınabilirken, erkeklerde iki küçük siyah şerit bulunur