Liriomyza trifolii

Amerikan kıvrık yaprak galeri sineği

Larva of the American serpentine leafminer Liriomyza trifolii
Larva of the American serpentine leafminer Liriomyza trifolii

Genel

Amerikan kıvrık yaprak galeri sineği (Liriomyza trifolii) Kuzey Amerika kökenli olmakla birlikte yaklaşık 1976 yılından beri Avrupa’da da görülmektedir. Amerikan kıvrık yaprak galeri sineği (Liriomyza trifolii) son derece polifag bir tür olup krizantem, gerbera, bahar yıldızı, kereviz, dolmalık biber, nohut, fasulye ve patates gibi birçok konukçu bitki üzerinde yaşar. Seralarda genellikle gerbera ve krizantemde görülür. Bu zararlı günümüzde tüm dünyada yaygın görülmektedir.

Amerikan kıvrık yaprak galeri sineği hakkında

Amerikan kıvrık yaprak galeri sineğinin yaşam döngüsü ve görünümü

Yaprak galeri sineğinin yaşam döngüsü şu evrelerden oluşur: yumurta, üç larva dönemi, bir pupa dönemi ve ergin sinek. Ergin yaprak galeri sinekleri, en fazla birkaç milimetre uzunluğunda küçük, sarı ve siyah renklere sahip sineklerdir. Ergin dişiler beslenirken ya da yumurtlarken, dişli yumurta borularını kullanarak yaprağın genellikle üst kısmında bir delik açarlar. Yumurta noktaları oval şekilli olup, bunların beslenme noktalarından ayırt edilmesi zordur.

Liriomyza trifolii larvaları tamamen koyu sarı renktedir. Larva yumurtadan çıkar çıkmaz yaprağı kemirmeye başlar ve tüneller açarak mezofil dokusunun içine ilerler. Burada açılan galeriler nedeniyle zarar oluşurken yaprağın dış kısımlarında herhangi bir zarar görülmez. Ergin larva, pupa evresine geçmeden kısa bir süre önce, ağız parçalarını kullanarak yaprakta orak şekilli bir çıkış deliği açar. Bundan yaklaşık bir saat sonra larva yapraktan dışarı çıkarak toprağa düşer. Bu, sabahın erken saatlerinde olur. Larva, pupa evresine geçmek üzere toprağın içine girer. Larvaların küçük bir kısmı yaprağın üzerinde asılı kalır ve burada pupa evresine girer.

Amerikan kıvrık yaprak galeri sineğinden nasıl kurtulunur?