Header image

Parazitik yaban arısı Encarsia formosa ile beyaz sinek kontrolü

Encarsia formosa, Aphelinidae familyasına ait, biyolojik mücadelede, özellikle de çeşitli tarım ve bahçecilik ortamlarında beyaz sinek popülasyonlarının yönetimindeki rolüyle yaygın olarak tanınan parazitik bir yaban arısıdır. Ilıman ve subtropikal bölgelere özgü olan bu parazitik yaban arısı, kimyasal pestisitlere olan bağımlılığı azaltmayı amaçlayan çiftçiler ve bahçıvanlar için önemli bir doğal düşman haline gelmiştir.

Encarsia formosa aşağıdaki zararlıların kontrolü için kullanılır:

Parazitik yaban arısı Encarsia formosa , Koppert'te En-Strip olarak mevcuttur.

Encarsia formosa için en iyi koşullar

Parazitik yaban arısı Encarsia formosa en çok 20°C ile 25°C (68 ile 77°F) arasındaki sıcaklıklarda etkilidir. 24 saatlik ortalama sıcaklık 17°C/63°F'nin altında olduğunda beyaz sineklerin kontrolü yetersiz kalabilir.

Encarsia formosa nasıl kullanılır

Parazitik yaban arısı Encarsia formosa , karton şeritler üzerinde tek tür (En-Strip) ve Eretmocerus eremicus (Enermix) ile kombinasyon halinde mevcuttur.

  • Seranın içinde paketi dikkatlice açın
  • Montaj deliğinin karşısındaki şeritleri bükün ve koparın
  • Taşıma sırasında pupalara dokunmadığınızdan emin olun
  • Kartları mahsulün içine, mümkünse bitki başının yaklaşık 75 cm altına asın
  • Kartları doğrudan güneş ışığına maruz kalan yerlere asmaktan kaçının

En-Strip veya Enermix'in dozajı iklime, ürüne ve beyaz sinek yoğunluğuna bağlıdır ve her zaman özel duruma göre ayarlanmalıdır. Ürün ekiminden hemen sonra önleyici olarak uygulamaya başlayın. Giriş oranları tipik olarakm2/serbest bırakma başına 1-10 arasında değişir. Kontrol sağlanana kadar salımlar tekrarlanmalıdır. Artan sıcaklıklarda Enermix veya Ercal kullanımına geçmek daha iyi olabilir. Durumunuz için en iyi strateji hakkında tavsiye almak için bir Koppert danışmanına veya Koppert ürünlerinin tanınmış bir distribütörüne danışın.

Parazit yaban arısı Encarsia formosa'nın davranışları

Encarsia formosa, beyaz sinek popülasyonlarını, özellikle de sera beyaz sineğini(Trialeurodes vaporariorum) kontrol etmedeki etkinliği ile tanınan parazitik bir yaban arısıdır. Dişi yaban arısı yumurtalarını beyaz sinek nimflerinin içine bırakır ve daha sonra gelişen larvalar tarafından içten dışa doğru tüketilir. Larvalar konukçunun iç dokularıyla beslenerek ölümüne yol açar ve böylece beyaz sinek sayısının azalmasına katkıda bulunur. Encarsia formosa son derece uyumludur ve parazitliğini beyaz sinek popülasyonunun yoğunluğuna göre ayarlayabilir, bu da onu entegre zararlı yönetiminde değerli bir araç haline getirir. Yaban arılarının kendileri beyaz sineklerle beslenmezler ancak beslenmeleri için diğer böcekler tarafından üretilen nektar ve bal özüne güvenirler. Seralarda ve diğer kontrollü ortamlardaki varlıkları, dengenin korunmasına ve kimyasal böcek ilaçlarına olan bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olur.

Encarsia formosa'nın yaşam döngüsü ve görünümü

E. formosa 'nın gelişimi altı aşamadan oluşur: yumurta, üç larva aşaması, bir pupa aşaması ve yetişkin eşek arısı. Ergin böcek hariç tüm bu aşamalar konukçunun içinde bulunur (yani larva ve pupa beyazsinekler). Dişi, yumurtasını beyazsineğin herhangi bir larva evresine bırakabilir, ancak tercihen üçüncü ve genç dördüncü larva evrelerini seçer. Bu, başarılı bir gelişim için en iyi şansı sunar. Yumurta 0,08 mm uzunluğunda ve 0,03 mm genişliğindedir. Parazitoidin gelişiminin yaklaşık yarısında, konukçu pupa siyaha döner. Parazitlenmiş pupalar böylece kolayca tanınır. Ancak bu kararma gecikebilir, bu durumda larva gelişimi boyunca görünür kalır. Tütün beyazsineği parazitlendikten sonra pupa şeffaftan kahverengiye kadar değişen renklerde kalır. E. formosa 'nın pupası Encarsia türleri arasında benzersizdir, çünkü hemen beyaz sinek pupa kütikülünün altında ve onunla temas halinde oluşur, oysa diğer Encarsia türlerinde pupanın konak pupa içinde serbestçe geliştiği açıkça görülebilir. Parazitik yaban arısı tamamen büyüdüğünde, pupa kütikülünde yuvarlak bir delik açar. Yaban arısının kendini kılıfından kurtarması birkaç saat sürer. Dişi parazit yaban arısı yaklaşık 0,6 mm uzunluğunda, koyu kahverengiden siyaha değişen renkte bir kafaya, koyu kahverengiden siyaha değişen bir göğüs kafesine ve sarı bir karına sahiptir. Erkek ise tamamen siyahtır.