Kategori: Yetiştirme tavsiyesi
Yayın tarihi:: Kasım 20, 2020

Natupol ile Biberde “Takoz” Problemine Çözüm

Natupol Biberde “Takoz” problemine çözüm oluyor.

Örtüaltı domates yetiştiriciliğinin vazgeçilmezi haline gelen bombus arıları, çeşitli faydaları sebebiyle diğer bitkilerde de artarak kullanılmaya devam ediyor.

Biber üreticileri, özellikle “Takoz” meyve oluşumunu engellemek için yıllardır Natupol kullanıyorlar. Koppert olarak biz de hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte biber seralarında Natupol kullanımını tavsiye ediyoruz.

Takoz meyve nedir?

Takoz meyve tam olarak döllenememiş, erkek ya da dişi organlarından birinde sorun oluşmuş, zarar görmüş çiçeklerin oluşturduğu meyvelerdir. Bu meyveler ticari değeri olmayan boy olarak küçük ve yeterli iriliğe ulaşamadan hasat olgunluğuna erişmiş meyvelerdir.

Takoz meyve neden oluşur?

Takoz meyve fiziksel zarar ya da döllenme problemleriyle oluşabileceği gibi yetersiz ve dengesiz sulama, yetersiz gübreleme, aşırı sıcak ve soğuk, stres gibi nedenlerle de oluşabilir. Temel olarak takoz meyve kış döneminde hava sıcaklıkların düşmesi, nemin artması ve polen taşınımının zorlaşmasının bir sonucudur.

Biberde kış döneminde polen oluşumundaki sıkıntılar

Biber bitkisinde hava sıcaklığının 8°C’ye düşmesiyle çiçek tomurcuklarının oluşumu durur, 5°C’ye kadar ise hayati fonksiyonlar devam eder. Ancak biber bitkilerinde hava sıcaklığının 2°C’nin altına düşmesi sonucu donma, sıcaklık eksi 2-3°C’ye düştüğünde ise ölümler görülür.

Sıcaklığın meyve bağlama ve olgunlaşma üzerinde de etkileri var. 15-21°C aralığında meyve bağlaması yüksek olan biberde gece sıcaklığının düşük olduğu koşullarda döllenme olumsuz etkilenir ve tohumsuz meyve oluşumu gerçekleşebilir. Düşük sıcaklık ve yüksek nemin polen kalitesine ve meyve tutumuna etki ettiği bilinmektedir. Özellikle kış döneminde biber seralarında düşük polen kalitesi ve yetersiz taşınım sebebiyle Kapya, California, Çarli, Macar dolma, Yeşil dolma ve köy biberi gibi çeşitlerde takoz meyve oluşur.

Bahsi geçen çeşitlerde gece sıcaklıklarının 8°C’nin altına düşmesi ile birlikte Natupol kullanımı bitkilerin takoz meyve oluşturmasını azaltır ve homojen bir meyve kalitesi imkânı sunar.

Bombus arılarının tavsiye edildiği dönemler sıcaklığa bağlı olarak Kasım ortasından Şubat sonuna kadardır. Bu dönemlerde biber seraları için 1 Natupol kovanı seradaki çiçek sayısına bağlı olarak 4 dekar alana kadar yeterli gelebilir. Doğru uygulama için Koppert Satış danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Ülkemizde bombus arısına devlet desteği biber seraları için de geçerlidir. Detaylar için Koppert satış danışmanlarımıza veya bölgenizdeki İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine danışabilirsiniz.

Yardıma mı ihtiyacınız var?