Kategori: Yetiştirme tavsiyesi
Yayın tarihi:: Ocak 31, 2021

Açık alanda tozlaşmayı ehline emanet edin: Natupol Booster

Natupol Booster, açık alanda yetiştirdiğiniz meyve ve diğer bitkileriniz için tozlaşmanın garantisidir. Bombus arıları bal arılarından çok daha etkilidir ve kötü hava koşullarında bile çalışırlar. Başta kiraz, kayısı, erik, badem, elma, armut, çilek ve kivi gibi meyveler olmak üzere, karpuz, ayçiçeği, balkabağı ve domates gibi diğer bitkileriniz için de çiçeklenmeyle birlikte Natupol Booster kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Whatsapp uygulaması üzerinden ücretsiz mesaj gönderme:

Hemen Whatsapp üretici hattımıza mesaj gönderin: 'Merhaba, Natupol Booster ile ilgili bilgi almak istiyorum.'

Veya sayfanın altında bulunan "Uzmanla temasa geçin" formunu doldurun biz size ulaşalım.

Tozlaşma ve çapraz tozlaşma nedir?

Tozlaşma, tozlanma, döllenme ya da başka bir adıyla polinasyon basitçe bitkinin erkek organında üretilen polenlerin dişi organın tepecik bölümüne yapışması olayına denir. Bitkilerde meyveler bu sayede oluşur. Düzgün ve tam meyve oluşması için doğru tozlaşma şarttır. Bazı bitkilerde tozlaşma aynı çiçek üzerinde gerçekleşmesi yeterlidir ve buna kendine tozlaşma denir. Bazı bitkiler ise kendine kısırdır ve tozlaşma aynı türün farklı çiçekleri arasında gerçekleşmelidir ve buna da çapraz tozlaşma denir.

Yabancı tozlaşmaya ihtiyaç duyan bitkilerde tozlaşmanın %90’ı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Doğru zamanda yeterli düzeyde tozlaşma

İnsan gıdasının 1/3’ü doğrudan veya dolaylı olarak tozlaşmaya ihtiyaç duyan bitkilerden üretilmektedir. Bu nedenle yeterli düzeyde tozlaşma için çiçeklenme dönemlerinde arı kolonilerine zorunlu ihtiyaç vardır. Bombus arıları bal arılarının yeterli gelmediği pek çok durumda rahatlıkla kullanılabilirler.

  • Bal arıları, çevre sıcaklığına karşı duyarlıdırlar. Doğal çevrede sıcaklık 140C ve altına düştüğünde arılarda uçuş etkinliği azalır. Bombuslar bal arıları için çok soğuk olarak görülen 80C’de çok sıcak olarak görülen 350C’de çalışmaya devam ederler.
  • Bombusların güçlü fizikleri ve farklı uçuş yetenekleri vardır, rüzgarlı havalarda bile çalışabilirler.
  • Bombuslar, vızıltı polinasyonu yapar, yani konduğu çiçeği güçlü gövdesiyle titreştirir ve çok daha etkin tozlaşma sağlar.
  • Bombuslar, havadaki nemin yüksek olduğu, çiğ etkisi ve sıklaşan yağmurlu günler nedeniyle transferi zorlaşan çiçek tozlarının çok daha fazla taşınmasını sağlar.
  • Az güneşli günlerde, bahçenin gölgede kalan yerlerinde ve havanın karardığı akşam saatlerinde çalışmaya devam eder.
  • Bombuslar, başka arılardan daha uzun tüylere, daha iri ve güçlü bir gövdeye sahiptir, böylece çok daha fazla polen taşıyabilir, çok daha fazla çiçek ziyareti yaparlar. Günlük çiçek ziyaret sayısı 4800 adedi bulabilir.
  • Bombusların seçiciliği diğer arılar kadar yüksek değildir, bal arılarının tercih etmeyip farklı çiçek aradığı durumlarda bile çalışırlar. Bombuslar genellikle 150-200 metreden fazla uzağa gitmezler, bu şekilde bahçenizde aynı türde çiçeklerde gezerek, çok daha etkin polinasyon yapar.
  • Bal arılarının olduğu bahçelerde onlarla birlikte çalışabilirler.
a4Brochure

Verim ve kalite artışı

Çiftçiler genellikle bal arıları ile yeterli tozlaşmayı sağladıklarını düşünürler, ancak yapılan çalışmalar, bal arılarına Natupol Booster, bombus arısı takviye etmenin verim ve kaliteyi yükselttiği görülmüştür. Hatta hava koşullarının kötü olduğu yıllarda, verim radikal şekilde yükselmektedir.

Yeterli ve doğru tozlaşma ile, ürünün miktar ve kalitesi artar, meyve şekil olarak düzgün gelişir, daha erken olgunlaşır, büyüklüğü olumlu yönde gelişir ve meyvenin depolama ömrü uzun olur. Tohum iriliği ve sayısı artar, tohumun çimlenme gücü %20–32 arasında değişen oranlarda artar. Dane ve meyve ağırlık artışına bağlı olarak birim alandaki verim artar.

Bombus arılarının kullanıldığı bitkiler

Bombus arıları, badem, şeftali, kayısı, armut, narenciye, elma, avokado, nar, kestane, hindistan cevizi, yaban mersini, erik, kiraz, ayçiçeği, pamuk, kolza, mısır, susam, anason, adaçayı, domates, kuşkonmaz, kıvırcık lahana, havuç, karnabahar, kereviz, Çin kabağı, hıyar, dereotu, patlıcan, sarımsak, pırasa, hardal, soğan, maydanoz, biber, balkabağı, turp, şalgam ve kabak bitkilerinde kullanılabilirler.

Bitkilere özel tavsiyeler:

Armut: Bilinen tüm armut çeşitleri kendine kısırdır. Etkili bir çapraz tozlaşm, meyvedeki çekirdek sayısı ve kalitesini en üst düzeye çıkmasını sağlayan tek yoldur. Küçük ölçekli ve bozuk şekilli ürün riski de böylece en aza iner. Çok az nektar ürettiği için bal arıları tarafından zorunlu kalmadıkça ziyaret edilmeyen armut çiçekleri için Natupol Booster bombus arıları mükemmel bir polinatördür.

Erik: Çiçeklerin ilk 12-48 saat içinde ihtiyaç duydukları yeterli tozlaşmanın verim ve kalite nedeniyle çapraz olması gerekir. Etkili bir tozlaşma hem büyük meyve oluşumunda, hem de meyve kayıplarının en az olmasında büyük katkı sağlar.

Badem: Çiçeğinin yapısı erselliktir ve çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Özellikle erken çiçeklenme ve zor hava koşullarında tozlaşma sağlayıcılara ihtiyacı vardır. Natupol Booster bombus arıları kullanmak bunun için en güvenilir yoldur.

Elma: Düşük meyve tutumunun ve kalitesiz meyvenin sebebi çapraz tozlaşmanın yetersiz veya çiçeklenmenin kötü hava koşullarına denk gelmesidir. Elma üretiminde çiçeklenme zamanı arıların bahçedeki varlığı çok önemlidir. Bombuslar her hava koşulunda bal arılarından daha etkin çalışırlar.

Kiraz: Pek çok türü kendi kendini tozlayamaz. Bu nedenle arıların varlığına kesinlikle ihtiyaç duyulmaktadır. Kiraz üretiminin yapıldığı bölge ve mevsimlerde sık ortaya çıkan kötü hava koşullarına en dayanıklı, en hızlı ve en etkili tozlayıcı, Natupol Booster bombus arılarıdır.

Kayısı: İlkbaharda en erken çiçeklenen meyvelerden birisi olduğu için, sıklıkla yağmurlu ve kapalı havalara rastlayan bir tozlaşma yaşaması kayısı üretimi için bir problemdir. Ayrıca daha verimli ve ticari kalitesi yüksek meyve tutumu için birçok türünün etkili bir çapraz tozlaşmaya ihtiyacı vardır.

Kivi: Meyvesinin iriliği ile çekirdek sayısı arasında çok yakın bir bağ vardır. Orta büyüklükte bir meyvenin çekirdek sayısı yaklaşık 1000 adet olup, ticari kalitesi yüksek ürünlerde 1500 adede kadar çıkabilmektedir. Bahçenizdeki Natupol Booster kovanı çok çekirdekli iri meyvelerinizin garantisi olacaktır.

Çilek: Çiçekleri çok sayıda dişicik tepesine sahiptir ve ne kadar çok sayıda döllenme olursa o kadar çok tohum elde edilir. Bunun sonucu olarak meyveler arzu edilen şekil, ölçek, renk ve tat özellikleri kazanır.

Karpuz: Çiçeklerinin açık kalma süresi çok kısadır, polen tozları iri olduğu için daha ağırdır ve yeterli tozlaşma için daha çok arı ziyaretine gereksinim duyar.

Balkabağı: Çiçekleri gün doğumuyla beraber açarlar ve saatlerle ölçülebilecek kadar kısa süre açık kalırlar. Bu kısıtlı süreyi en etkin şekilde kullanmanın kaliteli ve çok sayıda çekirdekli ürün elde etmenin yolu her koşulda çalışacak bir polinatör sağlamakla olur.

Ayçiçeği: Tozlaşma süresince gereken polen transferinde mutlaka polinatör böceklere ihtiyaç duyar. Bombus arıları sıcak ve zorlu hava koşullarında bile gösterdikleri yüksek performans ile ayçiçeği tablalarının tamamının dolmasına, dane ağırlık ve kalibrasyon hedeflerinize ulaşmanıza büyük katkı sağlar.

Domates: Açık alan yetiştiriciliğinde tozlaşma için gerekli koşullar oluşmadığında, nektar üretmeyen ve poleni diğer arılar için cazip olmayan çiçeklerin körleşmesi nedeniyle önemli kalite ve verim kayıpları oluşur. Ayrıca domates çiçeğinin fiziksel yapısı da Natupol Booster bombus arılarını vızıldama (buzz) polinasyon yetenekleri ile ön plana çıkarmaktadır.