Kategori: Köşe yazısı
Yayın tarihi:: Ocak 18, 2021

Capsanem ile Fidan Dip Kurdu (Capnodis spp.) mücadelesi

Capnodis_spp.jpg

Fidan dip kurdu (Capnodis spp.) nedir?

Capnodis spp. bilimsel adıyla bilinen zararlının Türkçe karşılığı Fidan Dip Kurdu’dur. İsmi Fidan Dip Kurdu olmasına rağmen asıl zararı, kapama bahçelerdeki olgunlaşmış ağaçlarda daha çok gözlenmektedir. Kimi bölgelerde kök kurdu / ağaç kök kurdu olarak da anılır ve sıkça manas ve haziran böceği gibi böceklerin larvaları ile karıştırılır. Kullanılan kimyasal ilaçlar genellikle kontak etkili olduğu için böceğin asıl zararı yaptığı larva dönemine, larva kök içinde gizlendiği için etkili olmamaktadır.

Fidan Dip Kurtlarının zararı

Fidan Dip Kurtları; Antep Fıstığı, Kiraz, Kayısı, Erik, Şeftali, Badem ve Elma gibi meyve bahçelerinde zarara yol açmaktadır. İklim ve bölgeye göre değişmekle birlikte zararlının larvaları Nisan-Mayıs aylarında aktif hale gelerek beslenme aktivitelerine başlarlar. Beslenme aktiviteleri Ekim-Kasım aylarına kadar devam edebilmektedir.

Asıl zararı bu böceğin larva (kurt) dönemi oluşturmakta olup ağacın kök bölgesinde kökleri yiyerek zarara yol açmaktadır. Kökleri yenen ağaçlarda ilerleyen dönemlerde sararma ve tamamen kurumalar gözlenmektedir.

Fidan Dip Kurtlarının tespiti ve mücadele

Fidan Dip Kurdu; yani capnodis larvası(kurt) ergin olmadan önce toprak altında 2 yıl kadar yaşayabilmekte ve kök saçaklarından bitki dokusuna girerek burada beslenmektedir. Zararlının bahçedeki tespiti yapılırken, kökler kazılarak normalin dışında şişkin ve koyu renkteki, dışarı kabarık kabuk ve doku altlarına bakılır. Zararlı ağaç köküne yerleşmişse, bu köklerde zararlının dışkısına ve talaşa rastlanır. Zararlının kökün iç kısmına yerleşmesi, kimyasal ilaçlarla mücadeleyi güçleştirmektedir.

Fidan dip kurdunun meyve bahçelerinde hasat dönemi de dâhil, yıl boyunca zarar yapıyor olması ve mücadele için atılan son kimyasal ilaç ile hasat arasındaki bekleme süresi yüzünden zaman zaman çiftçi zor durumda kalmaktadır.

Capnodis mücadelesinde, kültürel önlemler ve ergin mücadelesine ek olarak, bahar aylarında ve sonbahar girişinde larvaların yoğun olduğu dönemlerde Capsanem ile larva mücadelesi yapılmalıdır. Bunun dışında Capsanem toprak sıcaklığı uygun olduğu sürece her dönem uygulanabilir.

Bitkinin su ve besin ihtiyacının kökler tarafından alındığını düşünürsek zarar görmüş köklerden doğan kurumalar ilerleyen dönemlerde ağacın tamamen ölmesine ve bu kuruyan ağaçların sökülmesine neden olabilmektedir. Bu durum çok yıllık bitkiler grubuna giren kapama meyve bahçelerinde yıllarca verime yatması beklenen ağaçların kaybedilmesi anlamına gelir.

Capsanem ve Entomopatojen nematod nedir?

Capsanem, Entomopatojen bitki koruma ruhsatlı, doğaya hiçbir zararı olmayan, faydalı bir mikroorganizmadır. Latince Entomopatojen; böceğe patojen anlamına gelir. Yani bitkilerde, hayvanlarda ya da insanlarda herhangi bir zararı yoktur. Capsanem ürünü içinde Steinernema carpocapsae adında faydalı bir mikroorganizma mevcuttur. Bu mikroorganizmalar uygulandıktan sonra toprak içinde hareket ederek, zararlıyı bulur ve yalnızca hedef aldığı bu zararlı böceği öldürür.

Capsanem, Entomopatojen ruhsatlı ve Fidan Dip Kurdu’na (Capnodis’in larvasına) etkili tek üründür.

Fidan Dip Kurdu Mücadelesi Nasıl yapılır? Capsanem Hangi Dönemlerde Uygulanmalıdır?

Türkiye’de Capnodis mücadelesi için önerilen kimyasal ve kültürel yöntemlerin arasına, Biyolojik Mücadele başlığında giren Capsanem ürünü, zararlının yaşam döngüsü göz önünde bulundurulduğunda çok daha etkin bir yöntemdir. Capsanem ile etkin bir mücadele için ilk uygulama, larvaların aktif hale geçtiği Nisan-Mayıs aylarında, yani ergin dönemine geçmeden önce topraktan sulama yoluyla kök bölgesine yapılmalıdır. Meyve bahçelerinde bir kaç adet Fidan Dip Kurdu zararlısının görülmesi bile tüm bahçede uygulama yapılmasını gerektirir. Eğer mücadeleye geç kalınırsa, bu zararlı kısa süre içinde tüm bahçeye yayılarak ağaçları kurutabilir. Uygulama Capsanem ürününün üzerindeki dozlara uyularak bahçedeki ağaç sayısına göre yapılmalıdır. İkinci uygulama bölgeye göre Haziran-Temmuz ayları içinde yapılmalıdır. Bu sayede ergine dönmeden önce larvalarla maksimum seviyede mücadele edilebilir ve erginleşip yumurta bırakmaları engellenerek, çoğalmalarının önüne geçilebilir.

Whatsapp uygulaması üzerinden ücretsiz mesaj gönderme

Hemen Whatsapp üretici hattımıza mesaj gönderin: 'Merhaba, Capsanem ile ilgili bilgi almak istiyorum.'

Veya sayfanın altında bulunan "Uzmanla temasa geçin" formunu doldurun biz size ulaşalım.

Yardıma mı ihtiyacınız var?