Genel
Takla böcekleri, sert bir dış iskelete sahip uzun böceklerdir, başları derin bir şekilde göğüs kafeslerine çekilmiştir. Rahatsız edildiklerinde sırt üstü dönerek ölü taklidi yaparlar ve sonra aniden sesli bir tıklama ile kendilerini havaya iterler. İsimlerinin nedeni budur. Larvalarına tel kurdu denir ve birçok bitkinin köklerinden beslenirler.
Takla böceklerinin yaşam döngüsü ve görünümü
Ergin Agriotis sp. 6-10 mm uzunluğunda ve rengi sarımsı kahverengi ile siyah arasında değişir. Yumurtalar Mayıs veya Haziran aylarında toprağa gruplar halinde bırakılır. Bir ay sonra yumurtadan çıkarlar ve larvalar köklerle beslenmeye başlar. Larvalar (“tel kurdu”) uzun, ince, silindirik ve sert derilidir. En fazla 25 mm uzunluktadırlar ve genellikle parlak sarımsı kahverengi veya açık kahverengi renktedirler ve başları daha koyudur.
Larvaların gelişmesi 4 ila 5 yıl sürer. Larvalar tamamen geliştiklerinde, yaz aylarında toprakta pupalaşırlar. Erginler pupalaşmadan yaklaşık 4 hafta sonra ortaya çıkar, ancak genellikle bir sonraki ilkbahara kadar toprakta kalırlar.
Zarar belirtileri
Takla böcekleri köklerden beslenir ve delerek bitkilerin tabanına girerler. Bu, bitkilerin solmasına ve ölmesine neden olabilir. Genç bitkilerde zarar daha şiddetli olur.