Genel
Ceviz yeşil kabuk sineği (Rhagoletis completa) Amerika kökenlidir. Avrupa’da 1990’lı yıllardan bu yana görülmekte olup, birkaç Avrupa ülkesinde bir ceviz zararlısı olarak yerleşik hale gelmiştir.
Ceviz yeşil kabuk sineğinin yaşam döngüsü ve görünümü
Ceviz yeşil kabuk sineğinin ergini 4-5 mm uzunluğundadır. Gövdesi kırmızımsı ila sarımsı kahverengi arası, skutellum bölgesi ise krem sarı renktedir. Kanatları saydamdır ve üzerinde geniş siyahımsı çapraz bantlar bulunur. Larvalar 6 mm’ye kadar uzunlukta, beyazımsı ila sarımsı beyaz renkte ve yarı saydamdır.
Ceviz yeşil kabuk sineğinin ergini Haziran ayı başlarından itibaren ortaya çıkmaya başlar. Dişiler yumurtalarını gelişmekte olan cevizlerin kabuğunun altına bırakır. Yumurtalar 3-7 gün içinde çatlar ve larvalar 5 haftaya kadar bir süre boyunca gelişmekte olan meyvenin içinde beslenir. Tamamen beslenmiş larvalar toprağa düşer ve pupa evresini geçirmek üzere toprağın içine girer. Pupalar toprak altında kışı geçirir.
Zarar belirtileri
İstila edilmiş meyvelerde küçük bir yumurtlama yarası bulunur. Daha sonra, meyvenin yüzeyi kararır ve alttaki doku da tahrip olarak rengi siyaha döner. Meyve açıldığında larvalar görülebilir; bir meyvede 25’e kadar larva olabilir.