Genel
Erik iç kurdu (Cydia funebrana) özellikle bir erik zararlısıdır, ancak aynı zamanda kayısı ve şeftaliye de saldırabilir. Avrupa ve Asya’da ortaya çıkar.
Erik iç kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü
Cydia funebrana erginlerinin kanat açıklığı 11-15 mm'dir. Ön kanatlar mat morumsu gri, koyu, belirsiz işaretlerle ve düzensizce kül grisi ile kaplı olup arka kanatlar kahverengimsi gridir.
Yumurtalar küçük, beyazımsı yarı saydamdır ve bırakıldıklarında sarımsı hale gelirler. Larvaların uzunluğu 12 mm'ye kadardır, renkleri pembemsi kırmızı ile koyu kahverengi arasında değişir, başları siyahtır; genç larvalar ise beyazımsı ve yarı saydam olur. Pupa açık kahverengi ve 6-7 mm uzunluğundadır.
Erginler, konuma bağlı olarak Nisan ile Mayıs ve sonrasında ortaya çıkar. Yumurtalar Mayıs veya Haziran'dan itibaren genellikle meyvecik başına bir yumurta olmak üzere meyveciklerin üzerine bırakılır. Yumurtalar yaklaşık iki hafta sonra çatlar. Yumurtadan çıkan larvalar meyveciğin içine girer ve orada beş instardan geçerek birkaç hafta boyunca beslenir. Tamamen geliştiklerinde, Haziran ayının sonundan itibaren veya iklime bağlı olarak Temmuz ve Ağustos aylarında, meyvelerden ayrılır ve gevşek kabuklar altında veya başka saklanma yerlerinde koza örerler. Sıcak bölgelerde, ikinci bir nesil üretilirken, daha serin bölgelerde, bir sonraki ilkbahara dek diyapozda kalırlar. Sonra pupalaşırlar.
Zarar belirtileri
Meyvede üretilen galeriler hızla kahverengimsi bir renk alır, çekirdek yakınındaki alanda bulunan et yenir ve ıslak kahverengi bir dışkı kütlesine dönüştürülür. Saldırıya uğrayan meyve erken olgunlaşır ve düşer. Giriş deliklerinde kurumuş sakız damlacıkları görülebilir.