Sesamia nonagrioides

Mısır koçan kurdu

Genel

Mısır koçan kurdu (Sesamia nonagrioides), Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da ciddi bir mısır zararlısıdır. Ayrıca sorgum, şeker kamışı, buğday, pirinç ve arpaya da saldırabilir.

Mısır koçan kurdunun yaşam döngüsü ve görünümü

Erginler, 30-40 mm kanat açıklığına ve bir kenar şeridi ve belirgin siyah noktalarla işaretli grimsi sarımsı renkli kanatlara sahiptir. Arka kanatlar beyazdır.

Yumurtalar yivlidir, bırakıldıklarında beyazımsı olur ve daha sonra pembemsi bir renk alırlar. Larvalar tamamen geliştiklerinde 30-40 mm uzunluğunda ve sarımsı kahverengi olup, pas renginde bir sırtları vardır. Pupalar yaklaşık 20 mm uzunluğunda ve kestane kahvesidir.

Akdeniz bölgelerinde, yılda dört nesil oluşur ve ergin uçuşlar Mart ayında başlar; bazı durumlarda daha önemli olan diğer uçuşlar ise Nisan, Haziran, Ağustos ve Ekim aylarında gerçekleşir. Yumurtalar, yaprakların alt tarafına, yaklaşık onluk küçük kümeler halinde bırakılır ve yaklaşık bir hafta sonra çatlar. Larvalar yapraklardan birkaç gün boyunca beslenir ve sonra gövdeleri delerek içine girer ve burada beslenmeye devam ederler. Gelişim 40-50 gün sürer. Pupalaşma genellikle beslenme galerilerinde gerçekleşir. Tamamen gelişmiş larva, konukçu bitkilerde kışlar.