Genel
Kahverengi yumuşak koşnil (Coccus hesperidum) tropikal ve subtropikal bölgelerde çok yaygındır ve ayrıca tüm dünyada seralarda çok yaygın görülen bir zararlıdır. C. hesperidum, subtropikal meyve mahsulleri (turunçgiller, papaya vb.) ile şeflera, kauçuk, hatmi, zakkum, palmiye, eğreltiotu ve orkide gibi süs bitkileri dahil birçok konukçu bitki üzerinde görülür.
Kahverengi yumuşak koşnilin yaşam döngüsü ve görünümü
Dişi koşnil yassı, genellikle uzun oval şekilli, 3-4 mm uzunluğunda, sarı-yeşil veya açık gri renkli olup üzerinde koyu kahverengi benek veya noktalar bulunur. Dişi yaşlandıkça koşnilin rengi koyulaşır. Dişinin boyutu, şekli ve özellikler ayrıca konukçu bitkiler arasında farklılık gösterir. Koşnilin ortası daima kenarlarından daha koyu renklidir.
Dişiler partenogenetik olarak (çiftleşmeden) ürer. Bunlar canlı yavru doğuruyor gibi görünse de, aslında birinci dönem nimfler annenin kabuğunun altında yumurtadan çıkar.
Bu pembe hareketli nimfler iki veya üç gün boyunca aktif olup, yerel olarak dağıldıktan sonra yerleşirler. Bir yere sabitlendikten sonra renkleri saydam açık kahverengiye döner ve beslenmeye başlarlar.
Zarar belirtileri
Bu koşniller çok yüksek miktarda tatlı öz su üretir. Bu genellikle gözle görülebilen ilk belirtidir. Bu nedenle C. hesperidum genellikle karıncalar eşliğinde birlikte görülür. Karıncalar koşnilleri temizler ve korur, bunun karşılığında da zengin bir besin kaynağından yararlanırlar. Tatlı öz su ayrıca, konukçu bitkinin yaprak, çiçek ve meyvelerini kaplayabilecek ve fotosentez ve solunumu azaltabilecek olan bir küfle hızla enfekte olur.