Genel
Çilek yaprak biti, Chaetosiphon fragaefolii, kozmopolit bir dağılıma sahiptir ve çileklerin en önemli yaprak biti zararlısıdır. Beslenirken doğrudan zarara neden olabilir ve virüs bulaştırır.
Çilek yaprak bitinin yaşam döngüsü ve görünümü
Yaprak bitleri erginliğe ulaşmadan önce dört kez deri değiştirir. Her deri değiştirmede beyaz deri dökerek, mahsuldeki varlıklarını ele verirler. Çilek yaprak bitinin üremesi sadece sürekli olarak yeni dişiler nesiller üreten, döllenmemiş doğurgan dişilerle partenojenez yoluyla gerçekleşir. Çilek yaprak bitleri partenogenetik formlar olarak kışlar. Eşeyli evre yoktur ve yumurta bırakılmaz.
Chaetosiphon fragaefolii'nin ergin kanatsız dişileri, kırmızı gözlüdür ve renkleri yarı saydam sarımsı beyaz ile soluk yeşilimsi sarı arasında değişir. Vücut belirgin kapitat kıllarla kaplıdır. Vücut uzunluğu sadece 0,9-1,1 mm olan görece küçük yaprak bitleridir.
Yaprak bitleri çoğunlukla genç yaprakların alt tarafından beslenir. Açık alan çileklerinde kanatlı yaprak bitleri Mayıs ve Haziran aylarında ortaya çıkar; diğer bitkilere ve tarlalara dağılabilirler. Kanatlı yaprak bitleri Ekim-Aralık ayları arasında tekrar ortaya çıkar.
Zarar belirtileri
Chaetosiphon fragaefolii çilek bitkilerini etkileyen en ciddi zararlılardan biridir. Doğrudan zarara, bitkinin özünü emen ve böylece meyve verimi ve kalitesini düşüren yaprak bitleri neden olur. Yapraklar bozulmaz, fakat yaprak bitlerinin salgıladığı tatlı öz sudan dolayı yaprak ve meyveler hızlı bir şekilde yapışkan hale gelir. Bitki özsuyunda fumajin meydana gelir. Çilek yaprak biti çilekleri etkileyen birkaç bitki virüsünün önemli bir vektörüdür.