Eriosoma lanigerum

Elma pamuklu biti

Genel

Pamuklu bit (Eriosoma lanigerum), dünya çapında ciddi bir elma zararlısıdır. Muhtemelen Kuzey Amerika kökenlidir ve özellikle istila edilmiş elma anaçları aracılığıyla dünyanın diğer bölgelerine dağılmıştır. Zaman zaman armut, ayva ve diğer birkaç odunsu Rosaceae'de de bulunabilir.

Elma pamuklu bitinin yaşam döngüsü ve görünümü

Pamuklu bitin yaşam döngüsü ve yıldan yıla hayatta kalması, diğer yaprak bitlerinin aksine tamamen, kanatsız, partenogenetik ve doğurgan formlara bağlıdır. Bazen sonbaharda birkaç yumurtlayan kanatsız dişi üretilir, ancak bunların bıraktığı yumurtalar gelişmez.

Elma pamuklu bitinin ergin doğurgan (kanatsız) dişileri, 1,2-2,6 mm uzunluğundadır, morumsu kahverengi renktedir ve beyaz, unumsu mum kütleleri ile kaplanmış olur. Mum borucukları gözeneğe benzer, kauda ise küçüktür.

Eriosoma lanigerum, “çıplak” nimfler halinde (mum örtüsü olmadan), elma ağaçlarının üzerinde, çatlaklarda ve gevşek ağaç kabuğunun altında barınarak kışlar. Nimfler Mart veya Nisan aylarının sonlarında (kuzey yarım kürede) aktif olurlar ve Mayıs ayının sonlarında, özellikle meyve dalları ve diğer dallar üzerinde göze çarpan beyaz, yapışkan "pamuk" ile kaplanmış büyük koloniler görülebilir.

Yaz ayları boyunca, yeni mahsulün de üzerinde, birçok nesil ortaya çıkar. Gövde veya ana dallardan çıkan su sürgünleri çok sık saldırıya uğrar. Yaprak bitleri çoğunlukla, ağaçtan ağaca
sürünen veya rüzgarla taşınan genç, kanatsız nimfler aracılığıyla yayılır. Bazen yaz aylarında birkaç kanatlı yaprak biti üretilir.

Yumurta bırakan kanatlı dişiler sonbahar başlarında üretilir, ancak yumurtaları gelişmez.

Pamuklu bit Avrupa'da, Amerika, Güney Afrika ve Avustralya'daki durumun aksine, kökleri (toprağın üzerinde ortaya çıktığı nadir durumlar hariç) ve gövdelerin yer altındaki dip kısımlarını istila etmez.